Högskolan i Gävle ska bli först i världen med masterutbildning i Geohälsa
Hem Nyheter Högskolan i Gävle ska bli först i världen med masterutbildning i Geohälsa

Högskolan i Gävle ska bli först i världen med masterutbildning i Geohälsa

Publicerat av: Redaktionen

Vi är bra på GIS* och vi är bra på hälsa, nu kopplar vi ihop dessa till det nya ämnet Geohälsa.

Högskolan i Gävle ska bli först i världen med masterutbildning i Geohälsa 2Vi får en bättre planering av hälso- och sjukvård, högre kvalitet och säkrare hjälp till människor, säger Nader Ahmadi, prorektor vid Högskolan i Gävle.

Geohälsa

Geohälsa det är ett nytt tvärvetenskapligt forsknings- och utbildningsfält som kombinerar hälsa med geografiska informationssystem (GIS).

– Det som är intressant är att det blir en tillämpning av GIS-kunskap inom hälsoområdet, som gör att man bättre kan planera hälso- och sjukvården, säger Nader Ahmadi.

Han ger några konkreta exempel:

  • Vid epidemier, och när det gäller att spåra sjukdomar eller sjukligt beteende, då kan man spåra på vilka områden som drabbats och karakteristiska drag i dessa områden.
  • Om man vill undersöka ohälsa bland skolungdomar, kan man exempelvis följa i vilket avstånd till skolor snabbmatsrestauranger eller kiosken finns och mappa dem och på så sätt kunna härleda sämre hälsa hos elever som befinner sig där.
  • Inom äldrevården, när det gäller vården av dementa. Istället för att låsa in eller ha ständig bevakning, kan man använda GIS-teknik som innebär en mycket större frihet och samtidigt lätt kan visa var och i vilka områden personen befinner sig.

University of Canterbury

En delegation från Högskolan i Gävle var nyligen till universitetet i Canterbury på Nya Zeeland. Nader berättar att de började utveckla detta område nästan samtidigt som Högskolan i Gävle och nu redan har etablerat kurser och viss forskning.

Nader säger att Universitet i Canterbury har utvecklat området Geohälsa, med stöd av Future Posisiton X, och att de två tillsammans redan bedriver ett forskningsprojekt i Gävleborg.

– Vi inledde diskussioner förra året och vi ser nu att det är möjligt att samarbeta. Vi är bra på GIS och vi är bra på hälsa och de har knutit ihop de två i en rad kurser.

Internationell utbildning på avancerad nivå

Högskolan i Gävle kommer att skapa en internationell utbildning, ett masterprogram helt på engelska och online, som kan rekrytera från hela världen.

Det finns inte så många exempel i världen, där man korsbefruktat GIS med hälsa, endast sporadiska fristående kurser i Europa och USA. Nader tror att detta kommer att bli mycket stort internationellt sett.

– Lyckas vi anpassa och använda GIS-teknologi för hälsa, så kommer det att ge spinoff till många nya företag i regionen, säger Nader Ahmadi.

* GIS – Geografiskt informationssystem, är ett datorbaserat system för att samla in, lagra, analysera och presentera geografiska data.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>