Högskolan Väst medverkade vid FoU-enhetens 10-årsjubileum
Hem NYHETERFORSKNING Högskolan Väst medverkade vid FoU-enhetens 10-årsjubileum

Högskolan Väst medverkade vid FoU-enhetens 10-årsjubileum

Publicerat av: Redaktionen

2009 bildades NU-sjukvårdens FoU-enhet.

Högskolan Väst medverkade vid FoU-enhetens 10-årsjubileum 1

Bildtext: Martin Hellström tog tillfället i akt att under sitt tal visa upp de normpedagogiska fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin som finns på högskolans nya Kliniska LärandeCentrum, KLC.

Syftet då som nu är att stärka möjligheterna för anställda i NU-sjukvården att kombinera kliniskt arbete med forskning. Under fredagen hölls ett Jubileumssymposium med bland andra Martin Hellström, rektor Högskolan Väst, som en av talarna.

Inbjudna gäster var samlade i hörsalen Ägget på sjukhuset NÄL. Flera befattningshavare med nyckelpositioner hade inbjudits att betrakta NU-sjukvårdens forskningsarbete ur olika perspektiv. Moderator var Sven Kylén, verksamhetsledare Fyrbodals Hälsoakademi, den samverkansarena som tillsammans främjar utbildnings- och forskningsutveckling mellan NU-sjukvården, Högskolan Väst och Närhälsan. FoU-enheten har bland annat bidragit till att ett 30-tal av NU-sjukvårdens medarbetare har disputerat och att ännu fler är aktiva i forskarutbildning.

Martin Hellström – vad lyfte du särskilt fram från högskolans sida?

Jag berättade om det framväxande samarbetet, det ökande antalet projekt, antal gränsgångare (medarbetare som har erfarenhet av både de akademiska och verksamhetsdrivande logiken) samt de möjligheter som ett samverkansbaserat arbetsintegrerat lärande kan ge. Jag ville också betona möjligheten för sjukhuset och vårdverksamheten till forskningssamverkan inom andra områden än den rent kliniska, såsom informatik, IT, ekonom, beteendevetenskapliga ämnen och ingenjörsvetenskap. Men kanske viktigast av allt – vår nya forskarutbildning i AIL med vårdvetenskaplig och flera andra inriktningar som jag tror kommer vara basen till många spännande gemensamma utvecklingsmöjligheter framöver.

Varför är samverkan kring forskning viktig?

För vår del handlar det om ett förhållningssätt och en arbetsmodell där samverkan är basen i allt vi gör. Genom att driva forskning tillsammans skapar vi bättre förutsättningar att ta oss an viktiga samhällsutmaningar genom att vi tar tillvara såväl akademins som vårdverksamheternas kunskaper och erfarenheter på ett tvärvetenskapligt sätt.

Övriga talare var Björn Järbur, sjukhusdirektör, NU-sjukvården, Jan Kilhamn, FoU-chef hälso- och sjukvård, Västra Götalandsregionen, Jüri Kartus, FoU-chef, NU-sjukvården samt Niklas Ekerstad, forskningsledare, specialist i internmedicin, NU-sjukvården. En talarlista som av många påtalades tyvärr vara alldeles för enkönad, särskilt på självaste kvinnodagen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>