nalar
Hem ANNONS Hur vaccinpass kan använda sig av blockkedjeteknologi

Hur vaccinpass kan använda sig av blockkedjeteknologi

Publicerat av: Redaktionen

Det verkar nu finnas ljus i slutet av pandemins allt för långa och mörka tunnel. Eftersom globala läkemedelsföretag har börjat utveckla vacciner mot COVID-19 och många länder runt om i världen har börjat införa vaccinationsprogram, kan man äntligen börja andas ut. Företag, evenemangarrangörer, flygbolag och skolor överväger nu vad som krävs för att återuppta verksamheten så att det är säkert för allmänheten som möjligt.

Det är dock viktigt att vi uppfinner evidensbaserade lösningar som kan användas som konkret bevis för att skilja vaccinerade från ovaccinerade. En lösning på detta problem som myndigheter världen över verkar gilla, är användningen av blockkedjeteknologi – till exempel via en QR-kod som är unik och verifierbar via blockkedjan. Detta är ju någonting kryptovalutor som Bitcoin redan använder sig av och är därmed en redan välbeprövad metod.

En sådan lösning skulle göra det möjligt för enskilda personer att lagra en säker, digital dokumentation av sin COVID-19-vaccination i sin smartphone. Detta ID-kort skulle kunna användas för till exempel internationella resor, tillträde till konserter eller deltagande i sportevenemang. Många experter anser att länder som kräver negativa testresultat för inresor så småningom kommer börja acceptera vaccinationspass.

Framtida utmaningar och hur vi ska göra för att klara av dem

Lösningen måste inte bara fungera lokalt utan även internationellt. Dessutom kanske inte alla invånare har ett internationellt ID-kort, och internationella system vars syfte är att godkänna inresande kanske inte har lokala kopior av ID-korten.

Det digitala vaccinregistret måste med andra ord kopplas till ID-handlingar som är specifika för varje land och som på något sätt kan identifiera individen utan godtycklighet. Denna typ av vaccinpass, kommer precis som de nu gällande vaccinpassen att kopplas till personnummer i Sverige och någon ekvivalent individuellt nationellt ID-nummer i andra länder.

Hur ett digitalt vaccinpass måste vara utformat

Det är såklart ingen lätt uppgift att skapa ett nationellt, för att inte tala om internationellt, vaccinregister. För att det ska gå så smidigt som möjligt, måste man använda rätt teknologi och praxis. Ett register som använder sig av blockkedjan ska ha öppen källkod, vara lätt att använda då det måste användas av många, verifierbart och säkert bortom allt rimligt tvivel. Om det är lätt att förfalska vaccinpasset är det fullkomligt onödigt. Grunden för projektet bör vara att det är omöjligt att förfalska ett pass.

Det kan också vara lämpligt att ha en krypterad, digital kopia av personens vaccinationshistorik, där personen eller lämplig myndighet kan begära utskrift som inte inskränker på den personliga integriteten. Man kan därigenom också ange varje individs specifika vaccinstatus. Om personen har fått alla nödvändiga vaccin, om enbart en dos har getts ut eller om personen inte vaccinerats överhuvudtaget.

I denna artikel har vi fått det att verka lite som att ett vaccinpass är oundvikligt, men det är inte riktigt sant. Många tar illa vid sig beträffande existensen av ett vaccinpass kopplat till den nationella identifieringen och anser att det kränker mot den personliga integriteten. Detta är alltså bara idéer, ingenting som är skrivet i sten. Debatten pågår än idag och du uppmuntras att delta i den och säga vad du tycker!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>