Idag lanseras DiabetesNinja – en app för barn med typ 1-diabetes
Hem NYHETERE-HÄLSA Idag lanseras DiabetesNinja – en app för barn med typ 1-diabetes

Idag lanseras DiabetesNinja – en app för barn med typ 1-diabetes

Publicerat av: Redaktionen

Föreningen Farföräldrar med vänner mot barndiabetes utvecklar en ny diabetesapp med stöd av Forget Foundation.

Idag lanseras DiabetesNinja – en app för barn med typ 1-diabetes 2Affärs- och IT-konsultföretaget Stratiteq går in som koordinator för utvecklingsarbetet.

Den nya diabetesappen, DiabetesNinja, är en app för barn, deras anhöriga, förskola och skola vars syfte är att underlätta vård och kontroll av typ 1-diabetes. I Sverige finns uppskattningsvis 50.000 personer med denna typ av diabetes, varav 7.000 är barn. Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har nästan fördubblats från 80-talet fram till idag.

– Jag letade efter en app som på ett enkelt och säkert sätt beräknade både blodsocker och kolhydrater, men det var alltid något som saknades. DiabetesNinja fyller de funktioner jag sökte och är väldigt enkel för både mig och mina föräldrar, men framförallt för min son August att använda. Det känns tryggt att kunna följa sitt barn under dagen när man lämnat över ansvaret till någon annan, säger Fredrik Hansson, förälder till August 8 år med typ 1-diabetes.

Via appen DiabetesNinja kan du hålla koll på ditt blodsocker och få en tydlig översikt av din blodsockerregistrering.

Du kan enkelt söka fram olika livsmedel eller maträtter för att beräkna intaget av kolhydrater. Specifika händelser kan antecknas och sparas sedan i en logg. Du kan även dela din information med dina kontaktpersoner så de blir uppdaterade på vad som händer under dagen. Vid varje registrering skickas en push-notifiering till de personer som du valt att dela din information med.

Ladda ner appen via App Store eller Google Play. Du hittar instruktioner och användarvillkor på diabetesninja.se. Där kan du även hitta kontaktuppgifter och lämna feedback.

Appen utvecklas av IT-företaget Stratiteq och man har valt Open Source-miljö dvs. öppen källkod, vilket innebär att alla kan bidra och hjälpa till så att appen kontinuerligt förbättras. Delar av arbetet kommer bedrivas i form av ”Hackathons” där utvecklare träffas för att programmera och inspireras av varandra, och även genom olika fokusgrupper.

Insamlingsstiftelsen Forget Foundation möjliggör utvecklingen av denna diabetesapp genom en donation till föreningen ”Farföräldrar med vänner mot barndiabetes”.

– Att bidra till utvecklingen av ett hjälpmedel som kan underlätta tillvaron för de som berörs av typ 1-diabetes känns värdefullt och som ett riktigt beslut att ta. Det ligger i linje med vår pågående insamlingskampanj ”Forget Diabetes” som genomförs till förmån för diabetesforskning, säger Christer Paulsson, verksamhetschef för Forget Foundation.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>