Medicinsk AI träning för rehabilitering ska förändra fysioterapin
Hem AI Idag medicinsk AI träning för rehabilitering ska förändra fysioterapin

Idag medicinsk AI träning för rehabilitering ska förändra fysioterapin

Publicerat av: Redaktionen

Rehabilitering med fysioterapi är idag en analog process som ibland anses gammaldags.

Patienter får efter sitt fysioterapeut besök med sig ett papper hem med bilder på övningarna som ska utföras.

Instruktionerna kan vara svåra att förstå och fysioterapueten har ingen möjlighet att på ett enkelt sätt kontrollera om och hur patienten utför övningarna. Det är dessutom svårt att följa upp patientens behovs och den analoga processen ökar även risken för att patienten utför rörelserna felaktigt, vilket i sin tur ökar risken för skador och ineffektiv behandling. HealPlay, som nu prisats som en av Sveriges bästa affärsidéer 2021, har som mål att skapa en digital lösning som erbjuder medicinsk träning för patienter med behov av rehabilitering och fysisk aktivitet på recept.

Det var i samband med att Anna Unander träffade en sjukgymnast som hon insåg hur analogt fysioterapeuter ofta arbetar. Med sin tidigare erfarenhet av digitalisering inom hälso- och sjukvården insåg hon behovet av medicinsk AI träning för rehabilitering och fysisk aktivitet på recept. HealPlay kommer därmed vara den första digitala lösningen på den svenska marknaden som använder sig av interaktiv medicinsk träning genom AI jointmotion capture-teknologi samt adaptiv AI-träning för rehabilitering av fysiska åkommor och vid fysisk aktivitet på recept. Det blir ett unikt verktyg för vårdgivarna som kommer underlätta kontakten med patienterna och som informerar om patienternas progress i realtid, säger Anna Unander – medgrundare av HealPLay.

Medicinsk AI träning för rehabilitering ska förändra fysioterapin

Grundarna av HealPlay – Gustav Jacob Lanne, Anna Elisabeth Unander, Ebbe Olof Strandell och styrelseledamot Aron Podavka.

HealPlays innovation kan med tiden även spara värdefulla resurser inom sjukvården, i form av minskat antal sjukvårdsbesök och minskad administration för hälso- och sjukvårdspersonal. Samtidigt kan HealPlays arbete i längden innebära vinster för samhället i form av ökad produktivitet, minskad sjukskrivning och mindre behov av vårdresurser inom andra områden. Bolaget prisades idag den 6 december på Venture Cups årliga Topp20 event som en av Sveriges bästa affärsidéer 2021.

”För oss är det väldigt motiverande att vinna Venture Cup (IDEA tävling) och det motiverar oss att fortsätta kasta oss ut på den här häftiga, men också lite läskiga och okända, start-up resan. För oss innebär också vinsten möjlighet att synas och locka till oss intressanta framtida samarbetspartners, investerare och teammedlemmar.” – Anna Unander, HealPlay

Teamet bakom HealPlay har erfarenhet av att starta flera tidigare projekt och företag och om några år satsar HealPlay på att nått ”Product market Fit” i Sverige och påbörjat lansering i Norge och Danmark följt av Storbritannien och USA.

Pris: Topp20 – IDEA 2021, region öst
Idé: HealPlay
Team: Anna Elisabeth Unander, Gustav Jacob Lanne, Ebbe Olof Strandell samt styrelseledamoten Aron Podavka och Daniel Carl-Michael Wänn

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>