Igångsättning i hemmet möjlig för födande på Danderyds sjukhus förlossningsklinik
Hem NYHETERFORSKNING Igångsättning i hemmet möjlig för födande på Danderyds sjukhus förlossningsklinik

Igångsättning i hemmet möjlig för födande på Danderyds sjukhus förlossningsklinik

Publicerat av: Redaktionen

Från och med måndag den 31 maj finns bokningsbara tider för gravida kvinnor, som vill sätta igång värkarbetet hemma.

När det sen är dags att föda åker kvinnan in till Danderyds sjukhus förlossning.
– Att ta tabletter hemma och åka in till förlossningen i rätt fas är väldigt uppskattat, säger Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare på Danderyds sjukhus.

Sedan årsskiftet pågår ett pilotprojekt på Danderyds sjukhus förlossning där gravida kan bli igångsatta med tabletter i sin trygga hemmamiljö. Under tiden de inväntar rätt fas i värkarbetet finns en barnmorska tillgänglig på telefon, som också bedömer när det är dags att åka in och föda.
Igångsättning är vanligt och görs hos ungefär var femte gravid kvinna. Att invänta att värkarbetet drar igång på sjukhuset kan upplevas som segdraget av många.

– Fördelarna är många. Bland annat kan blivande föräldrar ladda inför förlossningen i hemmet, slippa vistas på sjukhuset med de restriktioner som gäller, men ändå snabbt få kontakt med vårdpersonal för rådgivning eller när värkarna kommer igång, berättar Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare.

Igångsättning i hemmet kan bli aktuellt för gravida med behov av igångsättning som är mellan 18 och 45 år och befinner sig i vecka 37–41. Barnet ska också ligga med huvudet nedåt och vara välinställt.
– Det är alltid en läkare som bedömer behovet av igångsättning och planerar det i samråd med kvinnan. Från och med den 31 maj finns det två bokningsbara tider per dag. En igångsättning startar alltid här hos oss på förlossningen och den gravida får ta den första tabletten och vänta kvar i en timme innan hon släpps hem, förklarar Sophia.

Så här går det till:
Läkaren bedömer behovet av igångsättning och planerar rätt dag tillsammans med kvinnan. Kvinnan kommer, med sin partner, på morgonen den bokade dagen och får göra CTG, ultraljud, mäta blodtryck och lämna ett urinprov. Därefter bedömer läkare eller barnmorska livmodertappen. Om allt är bra ges den första tabletten till patienten, som får vänta kvar i 60 minuter. Därefter kan patienten åka hem och ta en tablett varannan timme enligt skriftlig instruktion. Om värkarna inte kommer igång får hon återkomma nästa morgon för en bedömning. Väl hemma kan den gravida ringa in när som helst, till exempel för råd eller om värkarna tilltar, och få direktkontakt med barnmorska eller läkare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>