Hem NYHETER Individen ska få ökad insyn och kontroll över sina personuppgifter

Individen ska få ökad insyn och kontroll över sina personuppgifter

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen har idag gett flera myndigheter ett gemensamt uppdrag för att individer ska kunna få ökad insyn i, och när det är möjligt, kontroll över den data som finns om individen inom den offentliga förvaltningen.

Individen ska få ökad insyn och kontroll över sina personuppgifter 2

Anders Ygeman

Utgångspunkten är att förvaltningsgemensamma lösningar ska tas fram, och att lösningarna även ska kunna integreras mot privat sektor.

– Vi behöver stärka individens möjligheter att få insyn och kontroll över sin personliga data. Det handlar om att människor ska få bättre kunskap och mer inflytande, men också om att förenkla att viss information på individens begäran smidigt kan delas mellan flera myndigheter. Det här uppdraget syftar till att möjliggöra det, säger Anders Ygeman.

Uppdraget innebär att Arbetsförmedlingen, E-hälsomyndigheten, Myndigheten för digital förvaltning och Skatteverket ska genomföra en omvärldsanalys för att hitta de bästa lösningarna samt att myndigheterna ska ta fram ett koncepttest, ett typ av utkast till en eller flera lösningar, som kan fungera förvaltningsgemensamt.

Uppdraget ska redovisas till regeringskansliet senast den 1 juni 2021 och Myndigheten för digital förvaltning ansvarar för den övergripande samordningen av uppdraget.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>