Individuellt anpassad behandling viktigt för bästa effekt vid parkinson
Hem NYHETER Individuellt anpassad behandling viktigt för bästa effekt vid parkinson

Individuellt anpassad behandling viktigt för bästa effekt vid parkinson

Publicerat av: Redaktionen

Oavsett om patienter med parkinson behandlas med levodopa i mikrotabletter via dosautomat eller som gel via tarmen är kontinuerlig, individuell justering av doseringen avgörande för bästa effekt.

Individuellt anpassad behandling viktigt för bästa effekt vid parkinson 1

Kontinuerlig, individuell justering av läkemedelsdos är viktig för bästa behandlingseffekt för patienter med Parkinsons sjukdom, visar ny forskning vid Akademiska sjukhuset.

Det framgår av en doktorsavhandling baserad på kliniska studier vid Akademiska sjukhuset som lyfts fram med anledning av internationella parkinsondagen 11 april.

– Båda behandlingarna är lovande alternativ till nuvarande behandlingsstrategier med syfte att få en så optimal effekt som möjligt vid Parkinsons sjukdom, säger Marina Senek, doktorand i neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Vid Parkinsons sjukdom bryts de nervceller ner som producerar dopamin. För att lindra symtom som bland annat långsamma rörelser, stelhet och skakningar ges behandling med levodopa som i hjärnan omvandlas till dopamin.

– Utmaningen är att tiden läkemedlet behöver vara i kroppen för att ge tillräcklig effekt utan biverkningar, det så kallade terapeutiska fönstret, minskar med tiden. Därför behöver dosen anpassas till varje patient och läkemedlet kan behöva ges oftare, förklarar Marina Senek.

De kliniska studierna, som ligger till grund för doktorsavhandlingen, fokuserar på två nya levodopabehandlingar: dels mikrotabletter tillsammans med dosautomat, dels levodopagel via tarmen.

I båda behandlingarna kompletteras levodopa med läkemedlen karbidopa eller en kombination av karbidopa och entakapon för att öka koncentrationen.

– Den kliniska studien på mikrotabletter visade att en individuell bedömning av effekten av behandlingen behövs. En observationsstudie visade dessutom att patienterna upplevde att dosautomaten förenklade behandlingen och gjorde det lättare för patienterna att ta sin medicin. Symtomen upplevdes överlag som förbättrade eller oförändrade, fortsätter hon.

En jämförelse av konventionell gelbehandling via tarmen med en ny gelberedning, med tillägg av substansen entakapon och som ges med en mindre pump, visade dessutom att man med den nya behandlingen kunde minska den kontinuerliga underhållsdosen utan att försämra effekten.

Marina Senek försvarar sin doktorsavhandling den 20 april klockan 9 i Rudbecksalen, Uppsala Sciencepark.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>