Hem NYHETERE-HÄLSA Inga masker, ingen hosta; Robotar ökar livskvaliteten för äldre i tider av besöksförbud

Inga masker, ingen hosta; Robotar ökar livskvaliteten för äldre i tider av besöksförbud

Publicerat av: Redaktionen

Amibotics första robot levererades i början av januari till Furulunds äldreboende utanför Göteborg, för att möjliggöra mänskliga möten på ett virussäkert sätt.

Inga masker, ingen hosta; Robotar ökar livskvaliteten för äldre i tider av besöksförbud 2

Robotar ökar livskvaliteten för äldre i tider av besöksförbud

Istället för att vinka på avstånd, kan anhöriga med roboten Ohmni, en “Skype på hjul”, besöka och umgås digitalt med sina äldre, med en känsla av närvaro och kontroll som tidigare inte varit möjlig.

På Furulunds Äldreboende har Renée och hennes dotter Ann-Cathrine fått vara bland de första i Sverige att testa Ohmni, en fjärrstyrd robot.

-Mamma har den senaste tiden fått allt svårare att hantera mobiltelefon, men nu kan vi sköta

tekniken och hon kan fokusera på vårt samtal. Robotens ljud, bild och möjlighet att snurra runt i rummet, ger en känsla av närvaro som vi inte trodde att vi skulle kunna uppnå på distans, berättar Ann-Cathrine.

Robotar är ingen nyhet inom vårt digitala samhälle, från tidig fabriksautomation till dagens artificiella intelligens. Det har varit ett växande faktum i livet i årtionden, men skillnaden nu är behovet av robotar för att öka kommunikation mellan människor. När möjligheten till fysiska möten blev kraftigt begränsad under pandemin krävdes ny innovation för att skapa mänskliga möten med äldre. Många äldre hindras från att chatta med barn och barnbarn via smartphones, på grund av såväl fysiska hinder som brist på kunskaper inom det digitala.

Genom kommunikationsrobotar kan anhöriga själva bjuda in till samtal genom att styra roboten och hälsa på digitalt, utan att äldre behöver förflytta sig eller lära sig hur tekniken fungerar.

-När pandemin slog till, och isolerade våra äldre, föddes vår vision att möjliggöra för mänskliga möten på ett innovativt sätt. Nu tar vi ytterligare kliv i digitaliseringen, över fysiska trösklar som idag hindrar eller begränsar möten mellan människor, kommenterar Johan Wiking, grundare av Amibotic.

Amibotics viktigaste uppgift under närmaste månaderna kommer bli att hjälpa familjer med nya möjligheter till kommunikation med äldre och sjuka under pågående samhällskris.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>