Tusentals svenskar genomgår varje år en IVF-behandling, eller provrörsbefruktning. Insamlingsstiftelsen för IVF vill hjälpa ofrivilligt barnlösa att finansiera den ofta dyra behandlingen.
Nu tilldelas stiftelsen 90-konto av Svensk Insamlingskontroll.
Långa köer till landstingen eller dyra behandlingar på privata kliniker. För ofrivilligt barnlösa par som vill bli föräldrar genom IVF innebär det ofta antingen en lång väntan eller en ekonomisk prövning.
För att göra det lättare går det nu att ansöka om ekonomiskt bidrag för behandlingen hos nystartade Insamlingsstiftelsen för IVF.
– Jag och min sambo har själva gått igenom de olika faser som ofrivilligt barnlösa ställs inför när de vill bli föräldrar. Vi hade ingen kunskap över huvud taget och kände att vi ville hjälpa andra i liknande situationer. Om man inte vill stå i landstingets kö kan en behandling kosta tiotusentals kronor. Och då är det inte ens säkert att den lyckas på första försöket, man kan behöva flera behandlingar. Därför vill vi göra det möjligt att söka om bidrag för att täcka upp till 30 procent av kostnaderna, säger Nillo Hosseini, ordförande i stiftelsen.
Motverka stigma
Insamlingsstiftelsen för IVF kommer också att verka för att höja kunskapsnivån kring ofrivillig barnlöshet och arbeta för att motverka det stigma som fortfarande finns i samhället. Stiftelsen kommer också vara med att stötta forskning kring IVF och infertilitet.
– Vi har märkt att det finns ett stort behov av både finansiell stöttning och att försöka påverka attityder kring frågan i samhället. Idag genomförs det över 13000 behandlingar med IVF i Sverige per år. För många är det svårt att prata öppet om ofrivilligt barnlöshet, säger Nillo Hosseini.
Insamlingsstiftelsen för IVF vänder sig både till företag och privatpersoner för att samla in medel. Att sköta insamlingen via ett 90-konto var en självklarhet, menar Nillo Hosseini.
– Vi vill visa att vi är seriösa. Det är något som ett 90-konto signalerar. Det är en kvalitetsstämpel. Det är jättebra att Svensk Insamlingskontroll har hårda kontroller och ställer de krav som de gör. De gör ett fantastiskt jobb, säger Nillo Hosseini.
Organisationer med 90-konto måste leva upp till följande krav:
Klart syfte. Organisationen måste kunna redovisa ett tydligt ändamål för insamlingen.
Låga kostnader. Pengarna ska gå till ändamålet. Inte mer än 25 procent av de insamlade medlen får gå till administration.
Ekonomisk kompetens. Ledamöter i styrelsen ska vara ekonomiskt kunniga och får inte ha betalningsanmärkningar.
Årlig kontroll. Organisationen måste varje år skicka in räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll, som granskar och följer upp att insamlade medel används på rätt sätt.
2017 skänkte svenska folket 7,7 miljarder kronor till insamlingsorganisationer med 90-konto. Svensk Insamlingskontrolls statistik för 2017 finns tillgänglig på www.insamlingskontroll.se