Internationella sömndagen: Så många timmar sover nordborna – islänningarna toppar listan, svenskarna kommer näst sist
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Internationella sömndagen: Så här många timmar sover nordborna – islänningarna toppar listan, svenskarna kommer näst sist

Internationella sömndagen: Så här många timmar sover nordborna – islänningarna toppar listan, svenskarna kommer näst sist

Publicerat av: Redaktionen

Nordbor sover färre än 8 timmar i snitt, experten om hur dålig sömn påverkar vår psykiska hälsa.

Generellt behöver en vuxen person mellan 7 till 9 timmars sömn för vila och återhämtning.

Färska data visar emellertid att nordborna i snitt sover runt sju timmar.

Men framför allt handlar det om sömnens kvalitet. Att inte få en ordentlig natts sömn påverkar både fysisk och psykisk hälsa – och sömnbrist kan vara en av de enskilt största orsakerna till psykisk ohälsa. Av alla de nordiska länderna toppar Island listan över genomsnittliga sömntimmar, tätt följt av Finland.

Alla har nog någon gång i livet kämpat med sömnen. Enbart i Sverige uppgav varannan person mellan 45–64 år i den nationella hälsoenkäten 2022 att de hade besvär med sömnen. Färska anonymiserade data från företaget Withings, som tillhandahåller sömnsensorer för hemmabruk, visar i sin tur att nordborna sover mellan sju och sju och en halv timme i snitt.

  • Den generella rekommendationen är att vuxna sover mellan 7 och 9 timmar per natt. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att sömnbehovet är individuellt och att det är mycket viktigare att sömnen är av god kvalitet än att den är tillräckligt lång. God sömnkvalitet innebär sömn som är sammanhängande utan alltför många eller långa avbrott, och att den innehåller en tillräckligt stor mängd djupsömn, säger Lina Johansson, legitimerad psykolog.

Lina Johansson, som även är verksamhetschef för företaget Learning to Sleep som hjälper personer med just sömnbesvär, konstaterar samtidigt att sömnstörningar kan påverka vår psykiska hälsa.

  • Det finns en väldigt tydlig koppling mellan sömn och stress. Många gånger blir sömnen lidande när vi upplever höga nivåer av stress och svårigheter att komma ner i varv. Samtidigt leder sömnbrist till en ökad känslighet för stress och det är lätt att hamna i en ond cirkel av allt mindre sömn i kombination med konstant höga stressnivåer. I förlängningen kan detta leda till utmattningssyndrom. Vi vet också att långvarig sömnbrist kan leda till depression. Över lag blir vi mer känslostyrda och impulsiva om vi lider av sömnbrist och upplever en högre grad av stress och oro.

Withings sömnsensor Sleep Analyzer placeras under madrassen och bidrar till att samla in data som ger användaren möjlighet att följa sitt sömnmönster. Sömnsensorn blir ett verktyg i kampen för en god natts sömn, för det finns steg att ta om man är drabbad av sömnstörningar.

  • Om sömndata visar att du sover dåligt är första steget att se över din sömnhygien. Sömnhygien brukar bestå av ett antal tips och råd kring goda sömnrutiner. Det kan handla om att hålla regelbundna sovtider, undvika tupplurar dagtid, visats i dagsljus, undvika koffein för sent på eftermiddagen samt att se över sin sovrumsmiljö så att sovrummet är tyst, svalt och mörkt, säger Lina Johansson.

För en del personer har sömnproblemen övergått till det som kallas insomni. Då handlar det om sömnsvårigheter som varit ihållande över flera månaders tid och där personen upplever att sömnbristen har en negativ inverkan på fungerande i vardagen. Lina Johansson förklarar att personer som lider av insomni ofta behöver behandling för att få bukt med sömnen och att kognitiv beteendeterapi (KBT) är den behandlingsmetod som i dagsläget har bäst vetenskapligt stöd när det gäller behandling av sömnproblem.

  • Vi ser att sömnproblem ökar kraftigt och sömnbrist utgör en av vår tids största hälsoutmaningar. Det är positivt att sömnen under dom senaste åren fått alltmer medialt utrymme och att vi nu har bra verktyg för att mäta sömn. Samtidigt saknar många personer konkreta verktyg för att förbättra sin sömn och det är viktigt att inte bara trycka på riskerna med sömnbrist, utan att framhäva att det finns vetenskapligt förankrade strategier för att förbättra sömnen för den som lider av sömnbrist. Oro kring ekonomin och händelser i vår omvärld spär på problematiken och jag och mina kollegor förutspår vi en ökning av personer som söker hjälp för sina sömnproblem.
Internationella sömndagen: Så många timmar sover nordborna – islänningarna toppar listan, svenskarna kommer näst sistSömntoppen i Norden – så många timmar sover nordborna i snitt
  1. Island 07:30
  2. Finland 07:28
  3. Danmark 07:12
  4. Sverige 07:09
  5. Norge 07:04

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>