IoT och framtiden för datahantering inom sjukvården
Hem NYHETERIT-LÖSNING IoT och framtiden för datahantering inom sjukvården

IoT och framtiden för datahantering inom sjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Tänk dig en framtid där sängen, innan man ens har vaknat helt på morgonen, skickar information om din sömn till din läkare. Senare samma dag larmar din äldre släktings medicinförpackning dig och läkaren om att släktingen inte har tagit sin blodtrycksmedicin. Samtidigt har ditt kylskåp redan meddelat matleverantören om vad som behöver fyllas på.

I en inte allt för avlägsen framtid kommer vårdgivare och patienter brottas med nya frågor kring datahantering då Sakernas internet ’Internet of Things’ (IoT) gör patientdata tillgänglig utanför sjukvårdsinrättningar och datainsamlingen sätts i händerna på både patienter och vårdgivare. Och med detta innehåll kommer nya problem: Vem kommer att äga informationen? Patienten? IT-Hälsa.seLeverantören? Vårdinstitutionen? Utvecklaren av tekniken som samlar in data? Vem kommer att vara ansvarig för dess riktighet? Hur och var kommer det att lagras och vem ska betala för det?

En organisation rapporterade nyligen att en enda patient genererade hela 3,37 terabyte data. Föreställ dig vilka mängder det blir med miljontals patienter och de cirka 26 miljarder uppkopplade enheter som förutspås samla in, ta emot och dela data år 2020.

Utmaningen med datahantering

I kombination med IoT växer kraven på sjukvårdens datahantering astronomiskt. Detta är på grund av det ökande antalet kroniska patienttillstånd och en åldrande befolkning som kräver nya sätt att övervaka och hantera patientens vårduppgifter. Hälso- och sjukvårdsorganisationer expanderar användning av fjärrpatientövervakningssystem som använder bildskärmar med klinisk kvalitet, kringutrustning och annan programvara. Och det är kopplat till exponentiell tillväxt i bärbara konsumentprodukter med appar och enheter för fitness och hälsoövervakning i täten. I framtiden förväntas IoT göra att dagens utmaningar med datahantering blir små i jämförelse.

Sjukvårdsorganisationer var bland de första att förlita sig på IoT-tekniken, som lovar att förbättra vårdresultaten för patienten och samtidigt minska kostnaderna. Nyttjandet av tekniken expanderar kraftigt vilket kommer att skapa nya möjligheter och utmaningar inom hela sjukvården.

IoT i vården

Hälsa och sjukvård omfattar för närvarande en rad IoT-tekniker såsom:

·        Traditionella medicinska enheter, inklusive kemoterapiautomater och insulinpumpar

·        Trådlösa enheter, inklusive vågar, blodsocker- och blodtrycksmätare

·        Kroppsnära konsumentprodukter, så kallade wearables, såsom Apple Watch, Fitbit, och Nike FuelBand

Telemedicin kommer med stor sannolikhet att påskynda användningen av IOT och wearables då de ger patienter enkelt tillgång till sitt hälsodata och möjlighet att välja mellan personliga och virtuella hälsorelaterade besök. Genom att minska kravet och antalet mottagningsbesök kan kliniker effektivt utöka vården över en bredare befolkning och samtidigt minska kostnaderna.

Affärsdrivarna: IoT och sjukvård

Den nya generationen av IoT-sensorer och patientenheter innebär att vårdgivare kan samla in och analysera data från sjukhusenheter, som till exempel sensorer i sängar, och minst lika viktigt, från patientens egna enheter utanför sjukhuset. Kombinationen av dessa datakällor kan ge kliniska specialister en enda enhetlig plattform för hantering av patientdata.

IoT ger också information i realtid till vårdgivare genom molnet, vilket gör att patientdata kan levereras när som helst och var som helst. Kliniker kan samla in, registrera och analysera nya dataströmmar snabbare och mer exakt och använda denna data för att göra bättre informerade beslut.

Med IoT kan vårdgivare och patienter samarbeta för att samla in och övervaka hälsodata med fokus på att förebygga och hantera sjukdom i syfte att förbättra vårdresultaten och samtidigt spara pengar. Nästa generations prediktiva analys kommer att ge ytterligare stöd till fokus på friskvård kontra sjukdom och ge vårdgivare fungerande verktyg för effektiv hälsovård.

Låsa upp värdet av IoT-data

NetApp tror att hybridmolnet kommer att bli den dominerande IT-modellen i alla branscher, inklusive sjukvård, och att en ny strategi för datahantering kommer att krävas för att skapa värde från IoT-data. Med vårt Data Fabric kommer vårdgivare att kunna bearbeta stora datamängder från olika IoT-källor med insyn, prestanda och effektivitet. Ett sjukhus kommer att kunna lagra data till en lägre kostnad genom molnet eller arkivlagring och sedan sömlöst och smidigt flytta data till högpresterande flashminne så att prediktiva analyser kan göras.

NetApp har ett globalt nätverk av partners som kan hjälpa dig att bygga en Data Fabric-plattform som ansluter, automatiserar och säkrar information överallt där den är belägen. Informationen kan vara i dina egna datacenter, lokaliserat nära molnet eller i en eller flera molntjänster.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>