Hem NyheterE-hälsa Kaspersky: Majoritet för att tekniskt förbättra sin kropp

Kaspersky: Majoritet för att tekniskt förbättra sin kropp

Publicerat av: Redaktionen

Kaspersky har nyligen genomfört en undersökning om människors attityd till att förbättra eller förstärka kroppen med teknik, så kallad human augmentation.

Kaspersky: Majoritet för att tekniskt förbättra sin kropp 3En övervägande majoritet är positiva och skulle helst förbättra sin syn eller fysiska hälsa. Studien omfattar svar från 14 500 vuxna i 16 länder i Europa och Nordafrika.

Human augmentation är något som vi hittills mest sett i science fiction-filmer. Idag är det dock en växande tekniktrend med många praktiska tillämpningar. Brandförsvars- och räddningspersonal kan exempelvis använda exoskelett, ett slags mekaniska och digitalt styrda skelett som sitter utanpå kroppen, för att förbättra rörelseförmåga och kraft. Bioprinting av organ är ett annat exempel. I och med den tekniska utvecklingen vill Kaspersky undersöka hur människor ställer sig till teknikens möjligheter.

Bland resultaten framkommer att 92 procent skulle förändra eller förstärka fysiska aspekter av sina kroppar om de kunde. Nästan två tredjedelar (63 procent) skulle också kunna överväga att sätta in teknik i kroppen för att förstärka eller förbättra den, antingen tillfälligt eller permanent. Vissa respondenter uttryckte till och med att de skulle vilja koppla ihop kroppen med en smartphone.

De flesta var tydliga med att de ville att denna typ av förbättringar skulle användas för mänsklighetens bästa och 53 procent uppgav att human augmentation främst borde användas för att förbättra människors livskvalitet. Över hela linjen och i alla länder var det en enhetlighet i att målet med den tekniska förbättringen skulle vara att förbättra den fysiska hälsan (40 procent) eller synen (33 procent).

En del tvivel framkommer dock. 69 procent är oroliga över att denna typ av teknik bara skulle bli tillgänglig för människor med gott om pengar. 88 procent är också oroliga över att tekniken skulle kunna innebära att deras kroppar skulle kunna hackas av cyberkriminella.

– Genom historien har kriminella alltid utnyttjat ny teknik, även om tekniska framsteg generellt sett varit positiva för mänskligheten, och jag är säker på att så kommer vara fallet även för human augmentation, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky. Vi måste dock vara medvetna om och uppmärksamma på hot och attacker, så att säkerhetsaspekterna är med från början när denna teknik blir verklighet.

Drygt en tredjedel av kvinnorna (36 procent) och en fjärdedel av männen (25 procent) tilltalas av att kunna göra sin kropp mer attraktiv. 23 procent av männen och 18 procent av kvinnorna vill dock utnyttja tekniken för att bli starkare.

En tredjedel av de tillfrågade (33 procent) uttrycker att de är ”entusiastiska” över tanken på att tekniskt kunna förbättra kroppen, medan 21 procent av kvinnorna och 15 procent av männen är mer bekymrade än entusiastiska inför de tekniska möjligheterna med tekniken.

Nationella skillnader

I Italien är de tillfrågade mest positiva, där 81 procent uppger att de kan överväga human augmentation. I Storbritannien är motsvarande siffra bara 33 procent.

Vuxna i Storbritannien och Frankrike verkar vara mest skeptiska till human augmentation, då 36 procent av britterna och 30 procent av de franska vuxna är emot konceptet. Mer än hälften av de vuxna i Frankrike (53 procent) och i Storbritannien (52 procent) tror att human augmentation kommer att vara farligt för samhället, vilket är långt över studiens genomsnitt på 39 procent.

Nästan hälften av de tillfrågade (47 procent) anser att human augmentation bör regleras statligt. I Storbritannien är man mest för statlig inblandning (77 procent), medan man i Grekland är minst (17 procent) angelägen om statlig inblandning i frågan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>