Klart med upphandling av vaccinationstjänster i Region Skåne
Hem Nyheter Klart med upphandling av vaccinationstjänster i Region Skåne

Klart med upphandling av vaccinationstjänster i Region Skåne

Publicerat av: Redaktionen

Den 28 december 2020 meddelade Region Skåne att en upphandling av vaccinationstjänster hade påbörjats.

Klart med upphandling av vaccinationstjänster i Region Skåne

Gilbert Tribo 

Idag, har avtal tecknats med flera leverantörer för att säkerställa att Region Skånes vaccinationskapacitet stärks ytterligare.

Leverantörerna kommer vaccinera allmänheten i åldrarna 18-64 år, som inte ingår i redan prioriterade grupper.

– Jag är mycket glad över att vi nu har fått till ett bra avtal med flera leverantörer som gör så att vi säkerställer en omfattande vaccinationskapacitet i hela Skåne. Varje kommun ska ha minst en vaccinationsenhet när den vaccineringen av den breda allmänheten påbörjas, det är viktigt. Genom de privata vaccinatörerna avlastar vi våra medarbetare inom vården som har haft en tuff period. Uppskattningsvis kommer de privata vaccinatörerna kunna genomföra 140 000 vaccineringar per vecka, nu väntar vi bara in ännu mer vaccin, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Möjligheten till att vaccinera sig kommer att finnas längre fram i vår, tidplanen är i dagsläget oviss och starkt beroende av när det finns tillräckligt mycket med vaccindoser. Ett omfattande planeringsarbete pågår för att optimera kommande vaccintillgång med kommande vaccinationskapacitet. Parallellt med detta inleds en bred kommunikationsinsats med information om vaccinering i media, bussar och tåg, sociala medier med mera.

– Det är viktigt att vi säkerställer att våra vårdcentraler kan avlastas och börja ta emot patienter som undvikit att söka vård på grund av covid-19. Vaccination är ett av de mest effektiva sätten att förebygga sjukdom och jag hoppas att fler ser nyttan med vaccin. Därför kommer Region Skåne tillsammans med Länsstyrelsen, kommunerna samt andra grupper i civilsamhället göra riktade insatser för att nå grupper som anses svårnådda. Parallellt med detta kommer vi även säkerställa att skåningarna kan göra en tidsbokning för vaccinering genom 1177.se, menar Anna Mannfalk (M), regionråd och förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Utöver möjlighet till tidsbokning för vaccinering via 1177.se kommer individer som inte har möjlighet till att boka digitalt kunna kontakta sin vårdcentral för att på så vis möjliggöra för bokning via telefon. Alla kommer att erbjudas vaccin utifrån prioriteringsordningen. God tillgänglighet till vaccination kommer då att finnas i hela Skåne. Totalt är det 17 externa leverantörer som kommer att bistå med vaccinering mot covid-19, det kommer finnas omkring 150 vaccinationsplatser och minst en tillgänglig vaccinationsenhet i varje skånsk kommun. Mer fakta finns i bifogad fil.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>