Knivsta läkargrupp dokumenterar primärvården för framtiden
Hem Nyheter Knivsta läkargrupp dokumenterar primärvården för framtiden i Region Uppsala

Knivsta läkargrupp dokumenterar primärvården för framtiden i Region Uppsala

Publicerat av: Redaktionen

Medarbetare på Knivsta läkargrupp i Region Uppsala har tillsammans skrivit en bok om hälso- och sjukvården som erbjudits på Margaretahemmet i Uppsala i över ett decennium.

Boken kommer nu – tillsammans med annat material – att placeras i en så kallad tidskapsel och inte öppnas förrän om hundra år.

Fastighetsbolaget Sisyfosgruppen har tagit initiativ till en så kallad tidskapsel i Region Uppsala där man samlar material och en rad dokument som beskriver både nutid och historia.

Knivsta läkargrupp dokumenterar primärvården för framtidenKnivsta läkargrupp har deltagit i projektet och verksamhetens bidrag är en bok om den hälso- och sjukvård som i över hundra år bedrivits på Margaretahemmet.

– Jag tyckte att det var ett spännande initiativ med en tidskapsel och ville hitta ett sätt för oss på Knivsta läkargrupp att både beskriva vår del i dagens sjukvård, och hur det sett ut historiskt, säger Monika Leissner, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Knivsta läkargrupp, och fortsätter:

– Resultatet blev en bok om vår verksamhet, som ligger i Margaretahemmet, och om den övriga sjukvården som erbjudits i lokalerna ända sedan 1915. Vi har idag förmånen att arbeta i en väldigt speciell och vacker miljö, som kan vara läkande i sig.

Medarbetare på Knivsta läkargrupp har bidragit med text om sitt arbete och målet har bland annat varit att ge en bild av hur primärvården fungerar idag och hur den förändrats sedan Knivsta läkargrupp startade 2009.

– När jag planerade boken var det självklart att jag skulle inkludera kollegorna på vårdcentralen och många ville vara med och bidra och ge sin syn på primärvården, förklarar Monika Leissner.

I boken beskriver bland annat 77-årige specialistläkaren Leif Ekman en arbetsdag medan ST-läkaren Ellen Pourassad skriver om den allt vanligare diagnosen trötthet.

– Arbetet med boken har varit väldigt förenande för oss samtidigt som den gett perspektiv på primärvården och hur mycket den faktiskt förändrats på bara tio år. Sökorsakerna har ändrats, vi har nya folksjukdomar, vi har personalbrist och vi arbetar allt mer digifysiskt, säger Monika Leissner, och fortsätter:

– Sedan lyfter vi också fram andra mer strukturella utmaningar om vi ser och man kan exempelvis fråga sig hur effektivt det är med 21 regioner och all den byråkrati som läggs ner på att reglera och styra oss som bedriver vårdverksamhet.

Boken har getts ut i en begränsad upplaga och Monika Leissner har själv ansvarat för både texter och redigering. Alla bilder har tagits av distriktsläkaren Anna Yu.

– Projektet har verkligen gett energi och det har varit väldigt spännande att knyta ihop dagens och gårdagens primärvård. Samhället har blivit allt mer komplext och vi har nu kunnat se de röda trådarna och de stora dragen. Att se helheten har varit nyttigt för hela verksamheten och gett oss nya perspektiv, säger Monika Leissner.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>