Hem Nyheter Kombination av digital och fysisk vård ska korta vårdköerna till ortoped

Kombination av digital och fysisk vård ska korta vårdköerna till ortoped

Publicerat av: Redaktionen

Capio står för en väsentlig del av alla knä- och höftprotesoperationer av artrospatienter i Sverige.

Kombination av digital och fysisk vård ska korta vårdköerna till ortoped 3Av de patienter som söker sig till Capio för att få artrosbehandling är det bara ungefär en femtedel som bedöms vara i behov av operation direkt. Capio och Joint Academy inleder nu ett samarbete för att skapa en sammanhållen vård för patienter där operation kan vänta eller till och med undvikas med stöd av sjukgymnastik.

Med Joint Academys digitala artrosbehandling är vårdkoncernen Capio den första vårdgivaren i Sverige att erbjuda en komplett vårdkedja.

Ett samarbete för en bättre sammankopplad vårdkedja

Årligen genomförs närmare 30 000 höft- och knäprotesoperationer på grund av artros, men väntetiden till operation är lång. Många av de patienter som remitteras till ortoped är inte aktuella för operation och mycket tid används för att identifiera de patienter som behöver opereras. Det vill Capio ändra på med hjälp av Joint Academy.

Joint Academy är ett e-hälsobolag som kopplar ihop patienter med fysioterapeuter via en app. Patienten erbjuds en evidensbaserad behandling som kombinerar anpassad sjukgymnastik med utbildning om sjukdomen. Samarbetet med vårdkoncernen Capio innebär att de båda företagen tar gemensamt ansvar för att se till att artrosdrabbade patienter får rätt vård genom hela vårdkedjan.

Inledande digital behandling ska minska behovet av operation

Samarbetet med Joint Academy innebär att alla patienter med artros som kommer till Capio får genomgå en strukturerad grundbehandling som handleds av fysioterapeut/sjukgymnast innan de får träffa en ortoped som tar beslut om eventuell operation. Detta grundar sig dels i Socialstyrelsens riktlinjer och dels på mål uppsatta från det nationella kvalitetsregistret BOA (Bättre Omhändertagande av patienter med Artros). Därtill visar kliniska studier att ca. 30 % av de som ville genomgå operation innan de påbörjade sin behandling med Joint Academy inte längre känner ett behov av att opereras efter bara sex veckor. Dessa resultat står sig sedan under åtminstone ett år.

Genom samarbetet mellan Joint Academy och Capio minskar därmed behovet av operation. Eftersom processen blir standardiserad så blir det lättare att slussa vidare patienterna till nästa steg i vårdkedjan.

Även de som är aktuella för operation efter grundbehandlingen i Joint Academy har ett försprång – att träna innan ingreppet har visat sig minska riskerna med operationen samtidigt som rehabiliteringstiden kortas. För varje patient som får en väldokumenterad rehabilitering med sig till den ortoped som ska utföra ingreppet, får ortopeden mer tid att spendera på rätt patienter och kan därmed behandla fler.

– Samarbetet med Joint Academy gör att vi kan säkerställa att patienter med artros direkt kommer igång med en långsiktig och strukturerad behandling och erbjuds stöd i väntan på vård eventuell operation. Samtidigt kommer ortopederna avlastas och kunna spendera mer tid i operationssalen och därmed minska vårdköerna, säger Tobias Wirén, affärsområdeschef för Capio Ortopedi.

– Vi finns till för att miljontals människor världen över lider av artros. Patienter behöver komma i vård tidigt i förloppet och snabbare få den vård som är hållbar både för individ och samhälle. Samarbetet mellan Capio och oss gör att patienter med artros erbjuds rätt vård i rätt tid och slipper leva med smärta, nedsatt funktion och ovisshet under långa perioder, säger Leif Dahlberg, CMO på Joint Academy

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>