Hem Nyheter Kombinationen mental träning och fotboll

Kombinationen mental träning och fotboll

Publicerat av: Redaktionen

Det ligger lika mycket mental träning bakom dagens idrottsmän som det gör fysisk.

Kombinationen mental träning och fotboll 3De ska kunna prestera sitt allra bästa samtidigt som de ska kunna hantera mentala hinder som tvivel, nervositet och besvikelser. Den här delen av träningen är inte lika omtalad som den fysiska, men det har på senare tid skett förändringar. Fler spelare har gått ut och berättat om hur skönt det är att ha någon som hjälper dem och laget att hålla ihop, och hur skönt det är att faktiskt ha ett mentalt bollplank.

Lättare i huvudet

Det är inte bara inom fotboll som fördelarna med mental träning har lyfts fram. För några år sedan var mental hälsa inte något man pratade om, varken på arbetet eller i hemmet. Inom fotboll fanns det ett tag även en viss fientlighet mot att använda sig av mentala coacher och beteendevetare, då man ansåg att det var tränarens jobb att se till att ett lag höll ihop. Det fokuserades heller inte på spelarna som individer.

Det är ett omfattande arbete att vara idrottspsykolog eller mental tränare och det kräver både utbildning och erfarenhet, vilket det i sin tur finns olika skolor för. Det svenska herrlandslaget har beteendevetaren Daniel Ekvall i sin stab. Hans position är att diskutera spelet med spelarna och göra dem delaktiga i processen för hur de ska lösa olika situationer på planen. De pratar om hur de kan hjälpa varandra att komma ur knepiga situationer och hur de ska bete sig och kommunicera bättre. Ekvall har haft en roll i landslaget sedan innan VM 2018 och han har hyllats av spelarna. Mikael Lustig har kallat honom för ett bollplank och någon som kan hjälpa till när störningsmoment uppstår. Ola Toivonen har sagt att han gör det lättare i huvudet på spelarna och har visat vägen för mer positiva ord och gester på planen.

Utöver att lära sig hur man hanterar besvikelser och hur man håller ihop i ett lag ligger en stor del av arbetet på att lära spelarna att hantera pressande situationer. Straffläggningar är till exempel en av de mest pressade situationerna en fotbollsspelare kan vara i, och framför allt när lagets framtid hänger på just den straffen. Inför Sverige-Kanada under VM i Paris pratade damlandslagets tränare Peter Gerhardsson mycket med spelarna om just straffarna och de övade extra mycket på dem. Inför matchen sa tränaren att de var väl förberedda om det blev straffar, vilket det inte blev och Sverige vann med 1-0.

Svenska tränares syn på mental träning

Synen på mental träning och fotboll har ändrats i Sverige. Det har gått ifrån att klubbar inte vill kännas vid det till att det finns särskilda mentorer och coacher. Idag finns också flera synsätt och beteendelinjer, vilket både har kritiserats och diskuteras. Den före detta fotbollstränaren Nanne Bergstrand, som har tränat lag som Kalmar FF och Helsingborg, är en av de som lyfter fram hur viktigt det är med mental träning. I en intervju med Lundh Podcast berättade han om sitt intresse för mental tärning och att människor, men fotbollsspelare i synnerhet, är för automatiserade. Han tog också upp att ingen förändring sker om spelaren inte ändrar sättet hen tänker och spelar på. Utan utveckling sker inte förändring och en spelare måste visualisera målet för att hitta sätt att ta sig dit.

En tränare som tidigare har varit öppet kritisk till mental träning är Henrik Larsson. Han har upprepade gånger sagt att en fotbollsspelare ”antingen har vad som krävs, eller inte”. Larsson fick lämna sin tränarposition i Helsingborg när de åkte ned i Superettan 2016. Nu är han tillbaka i tränarrollen efter att laget, som gick upp i Allsvenskan i år, har sparkat tränaren Per-Ola Ljung. Per-Ola fick sparken med omedelbar verkan den 15 juni. Helsingborg lyckades bara vinna två matcher under hans ledning och oddsen för att de åker ur Allsvenskan i år är enligt fotboll betting med 888 Sport 5.00. Huruvida ”Henke” kan lyfta laget återstår att se. Hans kontrakt sträcker sig säsongen ut och han har ännu inte kommenterat hur han ska få laget att stanna kvar i serien.

När det kokar över

Det finns flera exempel på när det har kokat över spelare, eller idrottsmän överlag. Mest känd för sina utbrott är tennisspelaren John McEnroe, som har förstört både rack och stolar i utbrott på tennisplanen och bråkat med såväl domare som andra spelare. I fotbollsvärlden är det mest kända utbrottet fransmannen Zinedine Zidanes från VM-finalen 2006. Det var i den tuffa finalen mellan Italien och Frankrike som det kokade över för fransmannen. I förlängningen skallade han italienaren Marco Materazzi efter att Materazzi hade sagt något om Zidanes familj. Händelsen resulterade i ett rött kort och Italien vann guld efter att de satte straffen. I efterhand har Materazzi sagt att det han sa till Zidane, som var något som fransmannens syster, verkligen var dumt men att han inte tyckte att han förtjänade att bli skallad för det. Zidane själv har också kommenterat händelsen flera gånger och sagt att den var onödig. Enligt honom var det pressen av att vara i final och att han inte tolererar att någon säger något illa om hans familj som fick det att koka över.

Efter sin tid som spelare gick Zidane över till att bli tränare och har tränat lag som Real Madrid och det franska landslaget. Hans syn på bra fotbollsträning är en blandning mellan det fysiska och mentala då det ena, enligt honom, inte utesluter det andra. Hur han blandar detta har han inte kommenterat. Till skillnad mot andra coacher är han mer reserverad och inte lika extrovert. Kanske är det den personligheten han har, ett så är det ett sätt för honom att hålla lugnet.

Det finns inget rakt svar på hur mental träning inom fotboll ska praktiseras. Olika klubbar har olika syn och fotbollsförbundet har sina riktlinjer. På ett sätt är det kanske tur att det inte finns en enda skola. Vad som fungerar för en spelare kanske inte fungerar för någon annan och det är viktigt att komma ihåg, för även om fotbollsspelarna tillhör ett lag är alla olika individer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>