Kommer tekniken förändra patientupplevelsen under 2018?
Hem KRÖNIKA Kommer tekniken förändra patientupplevelsen under 2018?

Kommer tekniken förändra patientupplevelsen under 2018?

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Ett växande tilltagande av molnlösningar och digitala tjänster ger sjukvårdsorganisationer verktygen de behöver för att erbjuda sjukvård till en mindre kostnad.

Kommer tekniken förändra patientupplevelsen under 2018? 2Beslutsfattare inom IT letar samtidigt efter nya sätt att använda och dela data för att förbättra patientupplevelsen, på ett sätt som också innebär att de även skyddar den mot de dataintrång som påverkar branschen. Verizon Enterprise Solutions förväntar sig att 2018 blir året då IT-transformationen inom alla branscher verkligen träder i kraft. Detta kommer innebära strategier och lösningar som hjälper till att förbättra patientvården, exempelvis genom virtuella nätverk för att förbättra informationsdelning och även genom att bädda in säkerhetslösningar i existerande och nya plattformar för att skydda information.

Att förutspå det kommande året är alltid en utmaning på grund av att både branschen och tekniken är i snabb och ständig rörelse. Däremot kan vi med självsäkerhet förutspå tre breda IT-trender inom sjukvårdssektorn som kommer att driva branschen framåt under 2018:

Säkerheten går under jord

Verizons 2017 Data Breach Investigations Report (DBIR) visade att 15 % av de undersökta intrången i rapporten var inom sjukvårdssektorn vilket gör den till en av de mest utsatta branscherna för dataintrång. Det är ett allvarligt problem inom branschen och vi förväntar oss inte att detta kommer minska under 2018. Dataintrång äventyrar inte bara patientinformation, det kan också skada företagets rykte och kan innebära betydande kostnader att hantera. Detta innebär att vi måste utveckla tankebanorna kring säkerhet inom sjukvården och fortsätta att utvecklas i takt med att både hoten och tekniken också gör det. Under 2018 förväntar vi att säkerheten kommer ”gå under jord”, t.ex. att den bäddas in på nätverksnivå och över flera plattformar för en helhetslösning och en säkerhetsinfrastruktur i nätverket som är mätbar. Gartners säkerhetstrender för 2018 ligger i linje med detta perspektiv och belyser att fokus kommer att skifta från skydd till förebyggande åtgärder.

Applikationsmedvetna nätverk är nästa stora grej

De senaste åren har vi sett att mjukvarudefinierade nätverk (SDN) implementeras och utforskas av företagen. Dessa allt mer utvecklade sammanslagningar och konsoliderade aktiviteter inom sjukvårdssektorn gör att organisationerna behöver dessa virtuella nätverk för själva övergången och för att upprätthålla säkerhet, smidighet och flexibilitet. Under 2018 förväntar vi oss att se applikationsmedvetna nätverk träda fram i ljuset. De erbjuder möjligheten att hantera prestanda, specifika egenskaper och säkerhetsapplikationer för att bättre dra nytta av bandbredd, något som blir allt mer kritiskt i en tekniskt komplex värld.

Framsteg kommer ske inom digitala samarbetstjänster

Digital sjukvård och ”telehealth”-erbjudanden har blivit en vanlig upplevelse för patienter idag. Under 2018 förväntar vi oss att digital teknik övergår från att inte bara innefatta patientupplevelsen utan även all typ av samarbete på arbetsplatsen. I Gartners Top 10 Strategic Technology Trends för 2018 beskriver Gartner det hela som en ”intelligent digital samverkan” där människor, enheter, innehåll och tjänster stödjer affärerna. Digitalt samarbete kommer ta en ny form i år, vilket kommer hjälpa till att förbättra både nöjdheten på arbetsplatsen och patienternas upplevelser.

Dessa trender reflekterar de försiktiga framsteg som vi ser idag. De är inget som kommer revolutionera branschen i sig, men trenderna reflekterar hur branschen ser på olika tekniker och att sättet på vilken branschen implementerar dessa tekniker också mognar.

av Fredrik Hallenborg, Nordisk chef, Verizon Enterprise Solutions

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>