Kontinuerlig glykosmätning (CGM) minskar A1C och hypoglykemi hos diabetespatienter
Hem NYHETERFORSKNING Kontinuerlig glykosmätning (CGM) minskar A1C och hypoglykemi hos diabetespatienter

Kontinuerlig glykosmätning (CGM) minskar A1C och hypoglykemi hos diabetespatienter

Publicerat av: Redaktionen

Dexcom presenterar den första och enda kontrollerade studien med slumpmässigt urval som enbart fokuserar på nyttan av kontinuerlig glukosmätning (CGM) för diabetespatienter som behandlas med flera dagliga injektioner (MDI).

Diamondstudien (som på engelska står för Multiple Daily Injections and Continuous Glucose Monitoring in Diabetes) är den första i sitt slag som Kontinuerlig glykosmätning (CGM) minskar A1C och hypoglykemi hos diabetespatienter 2visar effekterna av CGM på A1C och hypoglykemi i ett program där deltagarna fått multipla dagliga injektioner av insulin.

Studien, som publicerades den 24 januari i Journal of the American Medical Association   (JAMA), visar att användare av Dexcoms CGM-system med flera dagliga injektioner uppnådde en minskning av A1C på i genomsnitt en procent efter 24 veckors regelbunden användning, jämfört med utgångsläget. Förutom bättre glukoskontroll kunde deltagarna även öka tiden med önskade glukosvärden och minska tiden med hypoglykemi och hyperglykemi när de använde Dexcoms CGM-system jämfört med dem som endast använde en standardmätare för att övervaka sina glukosvärden.

– I diabetesvärlden är det en vanlig uppfattning att de som använder insulinpump passar bättre för användning av CGM, och att patienter som ingår i ett MDI-program inte skulle gynnas av detta, antingen för att de inte skulle vara villiga att bära en CGM-enhet eller för de inte skulle använda informationen för att göra de förändringar som krävs för bättre blodsockerkontroll. Diamondstudien gör betydande framsteg i att bevisa att ett brett spektrum av diabetespatienter som tar insulininjektioner kan dra nytta av CGM-systemet, säger Roy Beck, MD, Jaeb, Center for Health Research i Tampa, Florida.

I Diamondstudien ingick 158 vuxna deltagare med typ 1-diabetes med MDI (Multiple Daily Injections). Vid 24 veckor var den genomsnittliga A1C-reduktionen (ett mått på genomsnittlig blodglukos under en 2-3 månaders period) hos patienter i CGM-gruppen (n = 105) en procent jämfört med utgångsläget. Försökspersoner i kontrollgruppen SMBG visade endast en minskning på 0,4 procent (n = 53); (P < 0,001). CGM-systemet som används i studien var Dexcom G4® PLATINUM CGM System med programvara 505, tillverkad av Dexcom, Inc. (NASDAQ: DXCM). Företagets nuvarande flaggskepp, Dexcom G5® Mobile CGM System, använder också denna programvara.

En undergrupp av patienter som ansågs vara okontrollerade med A1C på mer än 8,5 procent, kunde notera en minskning på 1,3 procent av A1C från utgångsläget vid vecka 24.

Diamondstudien som presenterades vid det 76:e årsmötet för American Diabetes Association i juni 2016 spårade även tiden patienterna tillbringade i hypoglykemi och fann en signifikant minskning i CGM-gruppen jämfört med utgångsläget:

* 49 procent minskning av tiden < 70mg/dL(3.9 mmol/L)

* 53 procent minskning av tiden < 60 mg/dL(3.3 mmol/L)

* 69 procent minskning av tiden < 50mg/dL (2.8 mmol/L)

CGM-användare visade en signifikant minskning av hypoglykemi under natten då de spenderar endast 0,6 procent av tiden i hypoglykemi jämfört med 2,9 procent vid utgångsläget. Studien fann också att CGM-patienter spenderade betydligt kortare tid (58 minuter) i hyperglykemi ( > 300 mg/dL eller 16,6 mmol/L) jämfört med utgångsvärdet och visade en kraftig ökning av tid i närheten av det önskade värdet (70-180mg/dL eller 3,9-10,0 mmol/L) på 1,3 timmar.

Dessutom avfärdar studien uppfattningen att CGM-systemet är alltför komplicerat att använda, eftersom patienterna visade betydande minskningar av A1C oavsett utbildningsnivå, matematisk förmåga eller ålder. Väldigt många följde också rekommendationerna, hela 93 procent av patienterna använder fortfarande Dexcoms CGM-system ≥6 dagar i veckan, i slutet av studien.

– En förbättrad noggrannhet och tillförlitlighet i CGM-tekniken har giort att patienterna fått förtroende för utrustningen och betraktar dem som de viktigaste verktygen för att övervaka sitt blodsocker, säger Kevin Sayer, VD, Dexcom. Vi är mycket glada över att Dexcoms CGM-system kunde visa betydande fördelar bland olika grupper av patienter, men ännu viktigare är att de positiva resultaten bland befolkningen som är 60+ kommer att vara avgörande för våra ansträngningar i att driva CGM-användningen för US Medicare-berättigade patienter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>