Kraftig ökning av samtal till nödnumret 112 under valborg
Hem Nyheter Kraftig ökning av samtal till nödnumret 112 under valborg

Kraftig ökning av samtal till nödnumret 112 under valborg

Publicerat av: Redaktionen

Valborgsmässoafton är en av de storhelger där trycket ökar markant hos SOS Alarm.

Kraftig ökning av samtal till nödnumret 112 under valborg 2Förra året tog SOS Alarm emot 5 839 samtal mellan klockan 18.00 och 04.00. Det är 50 procent fler samtal jämfört med en vanlig måndag-tisdag.

– Valborg är en av våra tuffaste storhelger under året då många människor är i rörelse och fler råkar illa ut. Många unga har sin alkoholdebut under valborg vilket i kombination med öppna eldar och fler som grillar märks i samtalen till 112, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.

Alkoholrelaterade vårdbehov är ett av de vanligaste ärendena till nödnumret under valborg. Andra vanliga samtal handlar om bråk och slagsmål, brännskador, bränder och en del fyrverkeriskador.

Samtalen till 112 ökar alltså med cirka 50 procent i genomsnitt. Uppsala län och Västerbottens län sticker ut i statistiken med 161 procent respektive 148 procent fler nödanrop.

Inför valborg den 30 april visar SMHI:s prognoser att brandrisken i skog och mark är fortsatt stor. I västra och södra Götaland har dock brandrisken minskat något som ett resultat av nederbörd. I snöfria delar av Norrland och Svealand är det för tillfället stor risk för gräsbränder. Idag, måndag, råder eldningsförbud i Kronoberg, Blekinge, Östergötland och Jönköping. Flertalet kommuner i Skåne har också beslutat om eldningsförbud och länsstyrelsen avråder från eldning utomhus. Länsstyrelsen i Stockholm, Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro och Västra Götaland avråder från eldning utomhus.

SOS Alarm uppmanar allmänheten att ta det försiktigt med eld och grillning och att följa råd och anvisningar från räddningstjänst, kommuner och landsting. Regler om eldning och eventuella eldningsförbud meddelas via kommunernas och länsstyrelsernas hemsidor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>