Kronisk trötthet och värk – kan det bero på implantat i tänderna?
Hem NYHETER Kronisk trötthet och värk – kan det bero på implantat i tänderna?

Kronisk trötthet och värk – kan det bero på implantat i tänderna?

Publicerat av: Redaktionen

Allvarliga sjukdomssymtom som trötthet och värk kan orsakas av metalliska implantat som exempelvis titanimplantat i käkbenet.

Kronisk trötthet och värk – kan det bero på implantat i tänderna? 2Det konstaterar nu den amerikanska myndigheten FDA.

Lokala irritationer kan uppstå, men FDA nämner också symtom som smärta, trötthet, utslag eller allmän svaghet.

Riskerna ökar om man har många olika metaller i tänderna plus sätter in titanimplantat, konstaterar Tandvårdsskadeförbundet. Då uppstår galvaniska strömmar på liknande sätt som i båtskrov.

– Drabbade personer berättar att tungan känns som sandpapper, det bränner och går som blixtar mellan tänderna och käkarna. En del känner av problemen upp i ansiktet och får svårt att öppna käkarna, berättar Ann-Marie Lidmark ordförande i Tandvårdsskadeförbundet.

Bättre efter borttagning av metaller

De som har allvarliga symtom blir bättre efter att de tagit bort metallerna. De som har titanimplantat kan ibland tåla dem om amalgam och guld tas bort, enligt Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet. Problemet är att hitta en tandläkaren som förstår detta och som kan åtgärda problemet. Många är sjuka i åratal helt i onödan, trots att de själva misstänker en metallkeramisk krona eller bro som orsak.

Amerikansk myndighet varnar

Nu har varningar kommit från den amerikanska myndigheten FDA (Food and Drug Administration) om risker med metalliska implantat. Den redovisar att det finns evidens för inflammationer och immunologiska reaktioner mot metaller i implantat. Besvär kan, enigt FDA, uppträda både lokalt och ge symtom i andra delar av kroppen. FDA nämner smärta, trötthet, utslag eller allmän svaghet som exempel.

Vägledning för läkare och tandläkare

Tandvårdsskadeförbundet har tagit upp dessa problem med Socialstyrelsen i brev och vid ett möte den 25 mars. Förbundet efterlyser vägledning för läkare och tandläkare för att upptäcka om symtom eller diagnoser kan orsakas av spänningar mellan olika metaller i munhålan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>