Veckan som gått har handlat om våra arbetstider. Ett ämne som många andra än vi läkare har starka uppfattningar om.
Inte minst har det luftats dåligt underbyggde idéer om hur läkare borde arbeta. Frågan om hur mycket läkare arbetar har varit ett kärt och återkommande tema i media, eller än mer påståenden om hur mycket ledighet läkare tar ut. Det har rört sig om kraftigt förenklade budskap utan djupare resonemang. Det handlar både om mytbildning och missuppfattningar om läkares arbete. Uppfattningar som har fått stå oemotsagda allt för länge.
Förra året kopplades till och med landstingens val att hyra in läkare ihop med vårt jouravtal. Inte bara förklaras läkarnas jour vara orsaken till personalbristen, utan uppsagda jouravtal skulle göra att landstingen löste bristen på – gissa! – läkare. Logiken är lika lysande som att mindfulness skulle kunna ersätta levertransplantation. (Inget illa om mindfulness.)
Frågan om huruvida läkare arbetar mycket eller lite har varit rätt självklar för mer insatta personer, men debatten har hittills saknat hårda fakta och detaljerade siffror. Därför har Läkarförbundet nu sett till att det utretts ordentligt.
Resulterat är tydligt – läkare arbetar mycket.
- Läkare arbetar som kollektiv 41,1 timmar per vecka efter borträknat ledighetsuttag.
- Läkare arbetar mera än alla andra personalgrupper inom landstingskommunal sektor.
- Landstingen får ut fler arbetade timmar av läkare än av någon annan personalgrupps arbetstidsmodell.
Inte nog med det. Räknas dessutom beredskapen in arbetar läkarkollektivet över 44 timmar per vecka, räknat i netto.
När jag skriver det här är det fredag eftermiddag. Några av oss ska arbeta över helgen andra får en välförtjänt paus. Läkare arbetar mycket och är avgörande för att sjukvården ska fungera. Det gäller både på mindre enheter i glesbygd och högspecialiserade universitetskliniker. Men arbetet som utförs måste ersättas fullt ut. I dag är vissa delar av det som utförs för lågt ersatt, inte minst med tanke på det ansvar som vilar på läkares axlar. Tillräcklig vila och tid för återhämtning är helt nödvändigt för ett långt yrkesliv.
Tyvärr har läkarkåren ofta tvingats kompromissa med den så viktiga återhämtningen för att över huvud taget få vårdverksamheten att gå ihop. Så kan vi inte längre ha det. Läkarnas egna hälsa är direkt avgörande för förmågan att kunna ge patienterna en fullgod vård.