Hem NYHETER Läkemedelsverket utökar till nordisk lösning med Freja eID

Läkemedelsverket utökar till nordisk lösning med Freja eID

Publicerat av: Redaktionen

Verisec AB meddelar idag att Läkemedelsverket utökar sin användning av e-legitimationen Freja eID till norska, finska och danska användare.

Läkemedelsverket utökar till nordisk lösning med Freja eID 3Läkemedelsverket har sedan i juni 2020 avtal om användning av Freja eID via integrationspartnern Visma Consulting. Ett av de huvudsakliga användningsområdena är för aktörer inom läkemedelsindustrin att göra den regelmässiga rapporteringen till verket digitalt, med en säkerställd identitet. Eftersom dessa aktörer även finns utanför Sverige finns ett behov för en gränsöverskridande e-legitimation.

Freja eID är en internationellt skalbar e-legitimation som i dagsläget finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Storbritannien. I viss mån löser Freja eID i dessa länder samma problem som EU:s ramverk för gränsöverskridande e-legitimering eIDAS är tänkt att lösa. Dock är inte alla nordiska länder anslutna till eIDAS för närvarande.

Johan Henrikson, VD Verisec kommenterar:
”Den digitala världen är gränslös och att skapa en e-legitimation som möter de behov som uppstår i en sådan värld har varit vår utgångspunkt från början. Jag tror att eIDAS kommer att vara en viktig pusselbit i detta och vi har själva ambitionen att bli en del av ramverket. Men eIDAS är inte alla lösningars moder och med Freja eID har vi redan idag en möjlighet att erbjuda en gränsöverskridande e-legitimation.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>