Hem NYHETER Länsstyrelsen Skåne släpper en ny rapport: Jämställt föräldraskap – en arbetsgivarfråga

Länsstyrelsen Skåne släpper en ny rapport: Jämställt föräldraskap – en arbetsgivarfråga

Publicerat av: Redaktionen

2017 stärkte diskrimineringslagen kravet på arbetsgivare att arbeta med aktiva åtgärder för att möjliggöra för anställda att förena förvärvsarbete med föräldraskap.

Länsstyrelsen Skåne släpper en ny rapport: Jämställt föräldraskap – en arbetsgivarfråga 3Det handlar om att arbetsgivaren ska undersöka, analysera, vidta åtgärder och utvärdera möjligheter för anställda att förena förvärvsarbete med föräldraskap.

–Det är viktigt att stötta kommuner och andra arbetsgivare så att arbetet för ett jämställt föräldraskap utvecklas. Det här är relativt nya krav och många har påbörjat arbetet, men efterfrågar också stöd för att komma vidare. Vi presenterar en rapport som dels visar hur det ser ut just nu men också ger praktiska tips på hur arbetet kan bedrivas, säger Ola Melin, länsöverdirektör på Länsstyrelsen Skåne

I rapporten Jämställt föräldraskap – en arbetsgivarfråga har Länsstyrelsen Skåne undersökt nuläget hos de skånska kommunerna och aktörer som anslutit sig till strategin Ett jämställt Skåne.

Rapporten visar att endast 5 av 53 svarande (varav 29 är kommuner) arbetar med alla de fyra stegen när det gäller möjligheten att förena arbete och föräldraskap.

Forskning visar att arbetsgivarens attityder och agerande kring föräldraledighet spelar stor roll för mäns uttag av föräldraledigheten. Länsstyrelsen Skåne arbetar med de nationella jämställdhetspolitiska målen på regional nivå. Ett av de prioriterade regionala målen är att öka mäns uttag av föräldraledigheten. Skåne ligger under rikssnittet, endast 27 procent av föräldraförsäkringen tas ut av män.

–Det finns många fördelar med att arbeta med frågan om jämställt föräldraskap. Som arbetsgivare ger det fördelar såväl för rekrytering som hur hälsosam arbetsplatsen är. Det är även viktigt ur ett barnperspektiv. Att inte ha varit hemma mer med sina barn är den fråga som äldre män säger de ångrar mest, säger Martina Skrak, jämställdhetsstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Många av de 53 respondenterna har någon form av insats kring föräldraskap men saknar den struktur för arbetet som lagen föreskriver. Länsstyrelsen kommer förutom rapporten även ha en utbildningsdag kring arbetet med aktiva åtgärder och föräldraskap i april 2020.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>