Lär känna din kropp i duschen
Hem Nyheter Lär känna din kropp i duschen

Lär känna din kropp i duschen

Publicerat av: Redaktionen

Drygt hälften av svenskarna glömmer att klämma på kroppen

Lär känna din kropp i duschen 2Tidig diagnos är en av de viktigaste faktorerna för att överleva cancer. Regelbunden självundersökning är en bra förebyggande åtgärd. Men en ny Sifo-undersökning visar att mindre än hälften av alla svenskar faktiskt gör det – främst eftersom man glömmer eller saknar tillräcklig kunskap om hur man ska göra.

Oktober är en månad som är starkt förknippad med Rosa Bandet, Cancerfondens årliga kampanj med syfte att samla in pengar till forskning och sprida kunskap om cancer. En fråga Cancerfonden driver löpande är tidig upptäckt och diagnos, några av de viktigaste faktorerna för ökad överlevnad vid cancer. I ljuset av detta har Apotek Hjärtat, med hjälp av Sifo, tittat närmare på svenskarnas vanor när det kommer till att undersöka kroppen.

Stor okunskap bland män

Resultatet visar att drygt hälften av svenskarna (54 procent) inte kontrollerar kroppen efter knölar eller förändringar. Den vanligaste orsaken till att man inte gör det är ren glömska (48 procent). En fjärdedel svarar att det inte är viktigt för dem (26 procent), vilket också är den vanligaste orsaken bland män.

På frågan om man har kunskap kring hur man ska undersöka kroppen svarar två av fem nej (41 procent). Kunskapsglappet är störst hos män där nära sex av tio (58 procent) svarar att de inte har tillräckligt med kunskap.

– Både män och kvinnor bör undersöka sin kropp regelbundet, för att veta hur den känns och ser ut och på så sätt kunna upptäcka eventuella förändringar. Det är oroande att det fortsatt finns en stor okunskap, främst hos män, om hur man gör och varför det är viktigt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Lär känna din kropp i duschen

Det kan vara svårt att få till en rutin för nya vanor. En minnesregel kan vara att förknippa undersökningen med en specifik situation. Ett bra tillfälle att känna igenom kroppen är i duschen, när kläderna ändå är av och kroppen är hal. För att uppmuntra nya vanor har Apotek Hjärtat tagit fram ett klistermärke som placerats på duschprodukter i sortimentet – en påminnelse om att tvåla allt från pung, bröst och armhåla för att lära känna sin kropp och upptäcka eventuella förändringar.

Klistermärkena finns på utvalda produkter i sortimentet med start vecka 40.

Fyra tips vid undersökning av kroppen

  • Duschen är en bra början, men glöm inte att titta på din kropp framför spegeln också. På så sätt ser du om huden har ändrat färg, eller om brösten eller pungen har en ovanlig form.
  • När du väl är igång, passa på att ta en extra titt på dina leverfläckar för att se om de har ändrat färg, form eller har börjat klia.
  • Svårt att komma ihåg att kolla kroppen? Sätt en påminnelse i mobilen, en gång i månaden är en bra hållpunkt.
  • Kom ihåg – de allra flesta knölar är inte cancer. Men har du upptäckt något du känner dig orolig över, tveka inte att söka hjälp.

Vill du ha fler tips på hur du kan undersöka din kropp? Kolla in Cancerfondens bröst- och pungskola!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>