Livet ställdes om efter sonens diabetesdiagnos
Hem HÄLSA Livet ställdes om efter sonens diabetesdiagnos sommaren 2019

Livet ställdes om efter sonens diabetesdiagnos sommaren 2019

Publicerat av: Redaktionen

Ibland blir livet inte riktigt som man har tänkt sig.

Det förändras, stuvas om och formar en annan typ av vardag.

Marija Frostander, medicinsk sekreterare på Capio Citykliniken i Malmö, är en av många som fått ställa om när en närstående drabbas av diabetes typ 1.

Idag, under världsdiabetesdagen, vill vi lyfta hennes historia för att belysa ämnet än mer.

Under sommaren 2019 märkte Marija att något inte stämde. Hennes 8-åriga son Oliver drack väldigt mycket vatten, vilket resulterade i sängvätande – något som aldrig hade hänt tidigare. Hon märkte också att hans byxor hade blivit väldigt stora i midjan och att han hade gått ner i vikt. Ett fasteblodsocker mättes och visade på 15. De åkte direkt in till barnakuten där de tog fler prover vilket resulterade i diagnosen diabetes typ 1.

– Det är en stor omställning, inte minst för min son Oliver. Det är så mycket man ska lära sig och ett dygnet-runt jobb som man aldrig får semester ifrån. Det mest utmanande är den ständiga sömnbristen. Det är inte många nätter då man inte behöver åtgärda ett högt eller lågt blodsocker. Sjukdomen är inte logisk över huvud taget. Det som fungerar perfekt en gång, fungerar kanske inte alls nästa gång, säger Marija Frostander.

Det värsta för Marija personligen är vetskapen om att ett alldeles för högt eller för lågt blodsocker påverkar hennes älskade barns kropp på ett negativt sätt. Rädslan över att något allvarligt ska hända, nu eller i framtiden, i form av komplikationer är också ständigt närvarande.

Till dig i samma sits vars barn precis har fått sin diagnos

Det kommer bli lättare – både för dig och ditt barn, säger Marija och ger råd till dem i samma sits.

  • Du är inte ensam. Vi är många där ute som har gått igenom eller går igenom samma sak. Det är okej att känna exakt det du känner, eftersom vi alla reagerar olika. Det finns ingen reaktion som är rätt eller fel.
  • Har du familj eller vänner som erbjuder hjälp – tacka ja. Tveka inte heller på att ta hjälp av kurator eller psykolog som de flesta diabetesmottagningar kan erbjuda.
  • Om möjligt, ge dig tid för återhämtning.
  • Kolla upp vilka lokalföreningar det finns där du bor. Både Barndiabetsfonden och Svenska Diabetesförbundet har flera olika lokalföreningar runt om i Sverige och ordnar aktiviteter och möjligheten att träffa andra som på något sätt lever med diabetes typ 1. Tillsammans är vi starka.
Låg kunskap och många fördomar

Något som Marija har upptäckt är hur skrämmande lite kunskap och hur mycket fördomar det finns om typ 1-diabetes.

Livet ställdes om efter sonens diabetesdiagnos

Marija Frostander, medicinisk sekreterare på Capio Citykliniken i Malmö, med sin son

– Hade allmänheten förstått vilken svår och allvarlig sjukdom diabetes typ 1 är så hade forskningen fått mer pengar. Varje dag insjuknar cirka tre barn i diabetes typ 1 och ingen blir botad, avslutar Marija Frostander.

Igår visades den skandinaviska diabetesgalan ”Beat Diabetes-Kampen för livet” på tv 3 och Viaplay och idag den 14 november är det Världsdiabetesdagen. Marija hoppas att diabetes typ 1 en dag får samma uppmärksamhet och stora galor som många andra sjukdomar får – allt för att hennes hjälte ska få säga ”jag hade diabetes typ 1.”

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>