Lösning för proaktiv upptäckt av cancer utses till vinnare i Qliks analysutmaning
Hem NYHETERCANCERVÅRD Lösning för proaktiv upptäckt av cancer utses till vinnare i Qliks analysutmaning

Lösning för proaktiv upptäckt av cancer utses till vinnare i Qliks analysutmaning

Publicerat av: Redaktionen

Barnonkologen Thomas Wiebe och forskaren Helena Linge kammar med sitt digitala register över canceröverlevare hem förstaplatsen i Qliks Game Changer-utmaning.

Lösning för proaktiv upptäckt av cancer utses till vinnare i Qliks analysutmaning 2Registret, som gör det möjligt att identifiera personer som är extra utsatta för att drabbas av cancer senare i livet, är landets mest omfattande i sitt slag och omfattar samtliga barncancerpatienter i Södra sjukvårdsregionen sedan 1970.

Människor som drabbats av cancer i sin barndom löper större risk att drabbas även senare i livet. Man beräknar att risken för sena biverkningar drabbar upp emot två tredjedelar av de som drabbats som barn, beroende på typ av cancer samt vilken behandling man fått. Med hjälp av registret har Thomas Wiebe och Helena Linge gjort det möjligt att proaktivt identifiera personer i riskzonen, och därmed potentiellt rädda liv.

– Thomas och Helena är två lysande exempel på eldsjälar som, med hjälp av data, skapat stor nytta framförallt för enskilda individer men även för samhället. Den lösning de byggt upp och implementerat inom vården kan redan ha räddat liv och jag är otroligt imponerad av deras insats och resultat, säger Nina Palmgren, marknadsdirektör på Qlik.

Helena Linge och Thomas Wiebe har använt Qlik för att optimera användningen av sitt omfattande dataregister.

Lösningen gör det möjligt att presentera enskilda individers behandlingsdata på ett strukturerat sätt. På så sätt kan man relatera individens risk för sena biverkningar och aktuella hälsotillstånd till den tidigare cancerbehandlingen.

Seneffektsmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund arbetar nu tillsammans med teamet för att identifiera riskutsatta grupper och kalla dessa individer till extra undersökningar. I en studie som gjordes 2016 undersökte gruppen exempelvis hur många kvinnor som, på grund av tidigare cancerbehandling, hade extra hög risk att utveckla bröstcancer. Detta arbete resulterade bland annat i att man i ett tidigt skede upptäckte bröstcancer hos två kvinnor.

– Det ligger ett stort lagarbete bakom att åstadkomma praktisk användning av en så omfattande datasamling och tack vare dessa två eldsjälar, kan informationen hjälpa till att minska lidande och till och med rädda liv bland tidigare cancerdrabbade. Ett otroligt tydligt exempel på när IT supporterar ett arbete som verkligen gör skillnad säger Nina Palmgren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>