Lucero får 14 miljoner kronor från European Innovation Council
Hem NyheterForskning Lucero får 14 miljoner kronor från European Innovation Council (EIC)

Lucero får 14 miljoner kronor från European Innovation Council (EIC)

Publicerat av: Redaktionen

Chalmers Ventures portföljbolag, Lucero, har erhållit 14 miljoner kronor (€1.3M) från European Innovation Councils (EIC).

Detta är ett transition-bidrag för att fortsätta utveckla sin 3D-cellodlingsplattform.

Snabbare och säkrare läkemedelsframtagning

– Vi insåg att framtiden för in vitro tester kommer att göras med hjälp av 3D-cellmodeller. Dessa modeller ger en mycket mer exakt uppgift om hur nya läkemedel kommer att fungera hos människor. Detta långt innan de kommer in på kliniken. Detta innebär att läkemedelsföretagen antingen kan fortsätta eller avbryta läkemedelskandidater mycket tidigare i utvecklingsprocessen, vilket sparar miljontals dollar per läkemedel, säger Christopher Jacklin, medgrundare och BD, Lucero.

Lucero får 14 miljoner kronor från European Innovation Council

Teamet på Lucero

AI och laseroptik skapar automatiserad precision

Luceros nya plattform bygger på forskning genomförd av grundarteamet. Teamet har kombinerat laseroptik, mikrofluidik och AI för att skapa en exakt cellhanteringsplattform som är skräddarsydd specifikt för 3D-cellkultur. Produkten ska kunna kvalificera, isolera och positionera individuella 3D-modeller i 384-brunnars plattor genom så kallad high-throughput screening (HTS).

– Vi skapar ett system som är väldigt exakt, säger Alejandro Diaz Tormo, medgrundare och teknisk utvecklare, Lucero. Genom att kombinera våra tre kärnteknologier så skapar vi en produkt som kan hantera känsliga 3D-cellmodeller utan att påverka deras biologi. Systemet kommer också att vara helt automatiserat och anpassat till redan befintliga arbetsflöden och utrustning, likt en central robotisk griparm.

-Vi ser en stor potential i Luceros deep tech, något som EiCs transition-bidrag är ett kvitto på, säger Sara Wallin, vd Chalmers Ventures. Det är en spännande fas bolaget nu går in i och vi ser fram mot att följa deras utveckling.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>