Lundbergs Forskningsstiftelse stödjer banbrytande projekt inom cancervården
Hem NyheterCancervård Lundbergs Forskningsstiftelse stödjer banbrytande projekt inom cancervården

Lundbergs Forskningsstiftelse stödjer banbrytande projekt inom cancervården

Publicerat av: Redaktionen

Med en donation på två miljoner kronor har IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse bidragit till finansieringen av ett unikt lab-instrument, ett s k In vivo imaging system som i realtid kan se tumörers tillväxt.

Lundbergs Forskningsstiftelse stödjer banbrytande projekt inom cancervården 2Vid en donationsföreläsning nyligen på Medicon Village i Lund, presenterades projektet av Ramin Massoumi, professor på institutionen för laboratoriemedicin vid Lunds universitet.

Professor Ramin Massoumi, Mats Leifland, VD Medicon Village AB, Christina Backman, styrelseordförande IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse och Mats Paulsson, vice ordförande Mats Paulssons Stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.

Inköpet av instrumentet har möjliggjorts med en donation från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse samt Mats Paulssons Stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande om 2 respektive 2,5 miljoner kronor.

-Det här är ett forskningsområde som vi tycker är väldigt viktigt och där vi är glada att kunna bidra med tydlig praktisk nytta, som kan komma många människor till del.

-Det är också ett bra exempel på vad vår stiftelse i grunden har som intention med sin verksamhet, kommenterar Christina Backman, styrelseordförande i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.

”Stiftelserna har gett mig ögon. Redan efter en vecka kommer vi att kunna se var en tumör finns och följa enskilda cellers utvecklingsförlopp – 5 celler räcker för att vi ska kunna detektera dem med hjälp av maskinen”, påpekar Ramin Massoumi, professor på institutionen för laboratoriemedicin vid Lunds universitet.

Instrumentet, ett In vivo imaging system, skapar en röntgenbild i 3D som man kan rotera, och som gör att cancercellers exakta placering från alla vinklar framgår. Det tar 10 till 30 sekunder att röntga, vilket öppnar upp helt nya dörrar.

Nu blir det möjligt att följa tumörens utveckling utan kirurgiska ingrepp och utan att vänta i månader på att tumören ska vara stor nog att synas. Röntgenmetoden hjälper till att förstå cancercellernas beteende och kan framöver skapa nya möjligheter för diagnostik och behandling i klinik.

Årsskrifter om Lundbergs Forskningsstiftelse: www.lundbergsstiftelsen.se/arsskrifter

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>