Rapport: Lyckat försök med läkemedelsrobotar i Södertälje
Hem HÄLSA Lyckat försök med läkemedelsrobotar i Södertälje

Lyckat försök med läkemedelsrobotar i Södertälje

Publicerat av: Redaktionen

Sedan 2018 har Capio Närsjukvård i Södertälje testat Evondos läkemedelsrobotar.

I september 2022 avslutades projektet och resultatet visar att patienterna är mycket nöjda, arbetsmiljön hos vårdpersonalen har förbättrats och tid har frigjorts för personalen att utföra arbetsuppgifter de är utbildade för i stället för att lämna läkemedelspåsar till patienter.

– Dessutom har patientsäkerheten varit god i och med att robotarna har en mycket hög leveranssäkerhet.

Vi är jätteglada över utfallet och stolta över att ha kunnat bidra till en positiv utveckling, säger Clarence Jacobson, vd på Evondos.

Antalet äldre invånare i Region Stockholm ökar stadigt varje år, liksom i övriga Sverige – enligt siffror från SCB beräknas andelen av befolkningen som är äldre än 65 år att uppgå till cirka 24 procent år 2030. Ökningen innebär en utmaning för hälso- och sjukvården, vilket innebär att primärvården behöver använda nya arbetssätt och ny teknik för att reducera antalet icke-nödvändiga fysiska besök eller hembesök.

Därför valde Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm och Capio Närsjukvård att inleda ett projekt för att se effekterna av Evondos läkemedelsrobotar. Under projekttiden har 109 patienter fått läkemedelsrobotar och drygt 116 000 medicindoser har delats ut i Södertälje.

– I Södertälje har följsamheten – eller leveranssäkerheten – varit ännu högre under piloten än vad robotarna genomsnittligt brukar ligga på, vilket normalt är 99,6 procent. säger Clarence Jacobson.

Resultaten av studien visar att användningen av läkemedelsrobotar tycks leda till ett högre patientengagemang, men också till en förbättrad arbetsmiljö för vårdpersonalen. Patienterna är generellt mycket nöjda med tjänsten och acceptansen hos vårdpersonalen för användning av läkemedelsrobotar är mycket hög då det frigör tid för att utföra arbetsuppgifter de är utbildade för i stället för att lämna läkemedelspåsar till patienter.

– Vi blir mindre sårbara med Evondos. Tjänsten bidrar till att vi kan säkerställa en god och korrekt läkemedelsdistribution, oavsett situation så vet vi att den som behöver läkemedel får sitt läkemedel på exakt tid varje dag. Det är en trygghet, säger Susanne VanCrete, verksamhetschef på Capio.

Både patienter och anhöriga fick under studiens gång svara på hur sannolikt det är att de skulle rekommendera läkemedelsrobotar till någon annan i liknande situation. Som svar skulle de ange en siffra mellan 0 och 10, där 10 står för högst sannolikhet. Svaren från patienterna gav ett medelvärde på 9,8 och samtliga anhöriga gav tjänsten 10 poäng.

– Vi vet sedan tidigare att anhöriga är väldigt nöjda med läkemedelsrobotarna. De kan känna sig trygga med att deras, till exempel, sköra pappa får rätt medicin vid rätt tidpunkt och att vårdpersonal får ett larm om medicinen inte tas, säger Clarence Jacobson och fortsätter:

– Dessutom får patienten ett större självbestämmande. De behöver inte anpassa sig efter att hemtjänstpersonal ska komma och dela ut medicin, utan de får styra över sin tid mer själva. Och ska de åka bort över dagen kan personal se till att brukaren kan trycka ut flera påsar på samma gång och lägga i väskan. Läkemedelsrobotar skapar en stor frihet och ger möjligheten att bo hemma längre.

I dagsläget får vårdgivare i Region Stockholm enbart ersättning för fysiska besök, vilket gör att deras besöksintäkter skulle falla rejält vid användandet av läkemedelsrobotar.

– Trots fördelar för patienterna, vårdgivarna och regionen har avtalsjusteringar eller särskild ersättning för läkemedelsrobotar inte införts. Ersättningsmodellerna ses dock över, vilket är viktigt då hela vårdapparaten i Sverige måste ställa om för att kunna ta hand om våra äldre, säger Clarence Jacobson.

Capio i Södertälje har efter avslutad studie, trots Region Stockholms ersättningsmodell, valt att fortsätta använda Evondos läkemedelsrobotar i verksamheten, även om de inte får någon ersättning för det. Detta för både de äldre och personalens skull.

Rapport: Lyckat försök med läkemedelsrobotar i SödertäljeClarence Jacobson menar att läkemedelsrobotar gör det möjligt att lägga smidiga scheman för vårdpersonalen och att man undviker toppar med hög arbetsbelastning.

– Många mediciner ska ges klockan åtta på morgonen och då är det svårt för personalen att hinna i tid till alla. Men med en robot kan patienten ta sin medicin i lugn och ro klockan åtta och personalen slipper stressa – och som grädde på moset får de mer tid till mer medmänskliga insatser, säger Clarence Jacobson.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>