Lyckat införande av e-remiss i Värmland och Uppsala – vill att fler följer efter
Hem NYHETERIT-LÖSNING Lyckat införande av e-remiss i Värmland och Uppsala – vill att fler följer efter

Lyckat införande av e-remiss i Värmland och Uppsala – vill att fler följer efter

Publicerat av: Redaktionen

Elektroniska remisser har nu blivit verklighet. Först ut är två COSMIC-landsting. Ett stort steg för svensk e-hälsa”, konstaterar Christer Spanne, Sverigechef vid Cambio Healthcare Systems.

Det var för en dryg vecka sedan som landstingen i Värmland och Uppsala började skicka e-remisser mellan varandra. Pionjärerna var Barn- och Ungdomsmedicin vid Centralsjukhuset Karlstad och Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Cambio Healthcare Systems har varit en aktiv part i utvecklingen av den nationella e-remisstjänsten. I de omfattande testerna har sex olika vårdgivare från Kundgrupp COSMIC deltagit. Testerna har utförts av Nordic Medtest under ledning av sjukvårdens gemensamma IT-bolag Inera.Lyckat införande av e-remiss i Värmland och Uppsala – vill att fler följer efter 2

– I somras gjordes ett lyckat test som fick stor uppmärksamhet, och nu har det första steget i ett breddinförande tagits.Vi är stolta över att vi medverkat till att införa nationell e-remiss i svensk hälso- och sjukvård, något som kommer att leda till minskad administration, snabbare remissflöde och säkrare vård, säger Gunnar Ehn, projektansvarig för utvecklingen av e-remiss på Cambio.

De remisser och svar som skickas hamnar direkt i det mottagande landstingets vårddokumentationssystem. Thomas Miliander, IT-strateg i Landstinget i Värmland, berättar att det har varit ett intensivt förberedelsearbete.

– Det handlar om att se över både rutiner och arbetssätt. Men nu har det mesta fallit på plats. Vi är mycket nöjda med arbetet hittills och hoppas att fler enheter och kliniker följer efter, säger han.

Efterlängtad tjänst
Också Britt Ehrs, IT-strateg i Landstinget i Uppsala län, tycker att pilotinförandet gått smidigt, även om det fortfarande finns detaljer som man måste ”skruva på”.

– För personer utanför sjukvården kan det tyckas som en obetydlig händelse att vi inför e-remiss, men alla som jobbar i vården vet hur efterlängtat detta är. Möjligheten har efterfrågats i flera år, konstaterar hon.

Britt Ehrs berättar att de flesta patienter blir förvånade när de får höra att svensk sjukvård fortfarande använder sig av vanlig post eller fax när man ska remittera en patient till ett annat landsting, för till exempel högspecialiserad sjukvård. Är det riktigt bråttom ligger pappersremissen på patientens mage när han eller hon anländer till sjukhuset med ambulans eller helikopter.

– Men det känns varken modernt eller patientsäkert att hantera remisser på det sättet, säger hon.

Svår nöt att knäcka
Sedan tidigare har man kunnat skicka interna e-remisser inom ett landsting; mellan de egna vårdcentralerna och sjukhusen. Men att få journalsystemen att kommunicera remisser över vårdgivargränserna på ett säkert sätt, oberoende av journalsystem, har varit en svårare nöt att knäcka.

– Visst går det att skicka remisserna med e-post eller via externa webbportaler. Men då kvarstår problemet att få in informationen i det mottagande landstingets journalsystem, vilket ju är hela poängen med e-remissen. Jag tror att detta är en förklaring till varför sjukvården hållit fast vid de traditionella pappersremisserna så länge, säger Thomas Miliander.

Tjänsteplattformen är navet
Nu har det dock blivit möjligt att skicka remisser elektroniskt via den nationella tjänsteplattform som alla landsting och regioner är anslutna till, liksom många kommuner och privata vårdgivare. Plattformen fungerar som spindeln i nätet och tillgängliggör information så att olika journalsystem kan läsa den.

Även om de tekniska förutsättningarna nu finns för att skicka e-remiss tror både Thomas Miliander och Britt Ehrs att det kommer att ta ytterligare några år innan ”faxen är död”.

– Det beror lite på hur de olika landstingen prioriterar sin IT-utveckling. Många står inför en upphandling och vill kanske inte satsa på detta just nu utan väljer att avvakta, säger Thomas Miliander.

Men vårdgivare som använder Cambio COSMIC behöver dock inte vänta, betonar Britt Ehrs, eftersom den senaste versionen av systemet stödjer nationell e-remiss.

– Min förhoppning är att COSMIC-landstingen i sydöstra sjukvårdsregionen börjar ansluta sig innan årsskiftet, säger hon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>