Hem Nyheter Lyckat robotprojekt gör patienten trygg och självständig i Capios hemsjukvård

Lyckat robotprojekt gör patienten trygg och självständig i Capios hemsjukvård

Publicerat av: Redaktionen

De läkemedelsrobotar som under hösten 2018 flyttade in i 25 hem har nu levererat över 10 000 dospåsar.

Lyckat robotprojekt gör patienten trygg och självständig i Capios hemsjukvård 2

Capio Vårdcentral Telgeakuten i Södertälje har arbetat med läkemedelsroboten sedan hösten 2018 och är mycket nöjda med resultatet. Från vänster; Catalina Gonzalez, Ninita Söderberg, Janet Malaki, Taina Hekkilä, Alex Jaranka.

5500 timmar bilkörning har sparats in, då patienterna tidigare hade handräckning av sina mediciner. En vinst för miljön och en faktor som inneburit att vårdpersonalen stressar mindre, kan spendera mer tid med patienterna och fokusera på deras medicinska åkommor i större utsträckning. Patienterna vittnar om större frihet och oberoende medan vårdpersonalen erfar minskad stress, ökad effektivitet och möjlighet att ge en mer jämlik vård.

Så funkar det i praktiken

Roboten, en läkemedelsdispenseringsrobot, laddas med färdigdoserade påsar. Den programmeras för att tala om när det är dags att ta medicinen. Patienten trycker på knappen och får sin dos. Roboten levererar rätt dos i rätt tid och har inte levererat en enda felaktig dos. En larmkedja är kopplad till roboten så att vårdpersonalen informeras om patienten missar att ta sin medicin. Det här ökar tryggheten för anhöriga, patienten och oss inom vården, berättar projektansvarig läkare Alex Jaranka på Capio Connected Care.

Patientens och personalens upplevelse

Att få sin medicin från en robot istället för från en människa kan tyckas vara opersonligt, men patienterna lyfter fram det som något som ökar självständigheten i vardagen. Personalen berättar om en arbetsmiljö med mindre stress och mer kvalitativ tid med patienterna. Tidigare gick mycket tid till att snabbt transportera sig mellan många patienter som skulle ha sin medicin vid ungefär samma tidpunkt, något som stressade både personal och de patienter de besökte.

Robotens framtid

Framtiden för läkemedelsrobotarna är avhängig av hur ersättningsmodellerna förändras eller om öronmärkta pengar kan satsas på inköp av nya robotar. Nu bjuder Capio in politiker för att höra vårdpersonal och patienter dela med sig av sina erfarenheter av och tankar kring robotens plats i hemsjukvården. Något som förhoppningsvis leder till att fler patienter får möjligheten till ökad självständighet och mer kvalitativ tid med vårdpersonalen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>