Majoritet av svenskarna oroliga för sin hälsa på grund av stress
Hem HälsaPsykisk ohälsa Majoritet av svenskarna oroliga för sin hälsa på grund av stress

Majoritet av svenskarna oroliga för sin hälsa på grund av stress

Publicerat av: Redaktionen

Sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa är ett stort och växande problem i Sverige.

Majoritet av svenskarna oroliga för sin hälsa på grund av stress 2

Kristina Hagström

Majoriteten av svenskarna oroar sig för sin hälsa på grund av stress, enligt en ny Novus-undersökning gjord på uppdrag av Skandia. Nära fyra av tio svenskar säger också att de inte får tillräckligt stöd från sin arbetsgivare när det gäller sitt mentala välmående.

Enligt Försäkringskassan utgör psykisk ohälsa idag närmare hälften av alla pågående sjukskrivningar i Sverige. Från juni 2011 till halvårsskiftet 2017 ökade sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa med hela 129 procent.

Nära sex av tio svenskar (58%) oroade sig för sin hälsa på grund av stress någon eller flera gånger under 2017. Var tredje (33%) oroade sig flera gånger eller hela tiden. Det visar Skandias Novus-undersökning.

Svenskarna är enligt undersökningen mer optimistiska när det gäller sin hälsa under 2018. Men var femte (20%) känner sig redan nu orolig för sin hälsa på grund av stress när de tänker på det kommande året. Kvinnorna är oroligare än männen (28 mot 14 procent).

– Det är mänskligt att tänka att det blir bättre framöver, men vi vet att det är svårt att bryta stressrelaterade levnadsmönster, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Arbetsgivaren viktig

Nästan var fjärde svensk (36%) upplever att de inte får tillräckligt stöd från sin arbetsgivare när det gäller sitt mentala välmående. Kvinnor och äldre personer tycker i högre utsträckning att de inte får stöd än män och yngre individer. Bland tjänstemän uppger över hälften (55%) att de får tillräckligt stöd och 35 procent att de inte får det. Bland traditionella arbetaryrken är siffrorna nästan omvända – bara 37 procent upplever att de får tillräckligt stöd medan 43 procent uppger att de inte får det. Det är ingen skillnad på privat och offentlig sektor.

– Kortsiktig stress är inte negativt – det behövs för att vi människor ska fungera. Men långvarig stress under månader och år, utan möjlighet till återhämtning, kan vara skadlig. Arbetsgivarna kan spela en mycket viktig roll för att motverka detta genom satsningar på förebyggande åtgärder, säger Kristina Hagström.

Om undersökningen:

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Skandia. Den bygger på totalt 1080 intervjuer med den svenska allmänheten 18-79 år den 9 -15 november 2017. Deltagarfrekvensen är 60 procent. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>