Mamman tog sitt liv – nu lanserar hon första hjälpen för psykisk hälsa
Hem HälsaPsykisk ohälsa Mamman tog sitt liv – nu lanserar hon första hjälpen-tavla för psykisk hälsa

Mamman tog sitt liv – nu lanserar hon första hjälpen-tavla för psykisk hälsa

Publicerat av: Redaktionen

För tio år sedan tog hennes mamma sitt liv.

Nu lanserar Helena Reje en första hjälpen-tavla för psykisk hälsa som hon hoppas ska höja kunskapsnivån om psykisk hälsa och rusta oss att bli bättre på att hjälpa medmänniskor som mår dåligt.

Idag lanseras Always Minds första hjälpen-tavla för psykiskt hälsa.

Tavlan kan hängas upp på arbetsplatser eller i publika miljöer precis som de traditionella Första hjälpen-tavlorna.

– Idag vet vi att psykisk ohälsa är vanligt även om det inte är lika tydligt att någon lider psykiskt som om någon lider fysiskt. Always Mind-tavlan är en psykisk första hjälpen och ger vägledning i ett första skede till både de som mår dåligt och till de som har någon som man misstänker mår dåligt i sin omgivning. Precis som en Första hjälpen-tavla kan hjälpa vid fysiska småsår är den här tavlan en första guide vid misstanke om psykisk ohälsa, säger Helena Reje, grundare av Always Mind.

Mamman tog sitt liv – nu lanserar hon första hjälpen för psykisk hälsa

Helena Reje

Helena Reje har sedan hennes mamma gick bort i suicid för tio år sedan, föreläst om psykisk hälsa för företag och organisationer och även skrivit boken Det hon aldrig sa om sina erfarenheter. Precis som hon inte ger råd i sina föreläsningar utan agerar vägvisare in till vården, är tanken samma sak med Always Mind-tavlorna.

Tavlan innehåller korta vägvisande texter utifrån punkterna tala, fråga, lyssna och respektera och hänvisar sedan vidare till vårdinstanser.

– Den vanligaste frågan jag fått genom åren är vad man som mamma, chef, tränare, vän, klasskamrat eller kollega kan göra? Jag upplever att det finns en utbredd längtan efter ett stöd vid misstanke om psykisk ohälsa och samtidigt en stor rädsla för att göra fel. Min förhoppning är att tavlan ska kunna bidra med det där extra modet, orken och orden att agera. Jag är nämligen övertygad om att det är vi medmänniskor i vardagen som kan göra den absolut största skillnaden för att fånga upp och ta hand om vårt psykiska mående, såväl vårt eget som varandras, säger Helena Reje.

Tavlan säljs genom www.alwaysmind.se och kan även köpas tillsammans med föreläsningar av Helena Reje.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>