Många mottagliga för influensavirus – viktigt med vaccination
Hem HÄLSA Många mottagliga för influensavirus – extra viktigt med vaccination

Många mottagliga för influensavirus – extra viktigt med vaccination

Publicerat av: Redaktionen

Efter förra årets uteblivna influensasäsong väntas fler vara mottagliga för viruset och bli sjuka i år.

Därför är årets influensavaccination extra viktig.

Den 9 november startar vaccination för personer med ökad risk att bli allvarligt sjuka och de som de bor med.

Vem som helst kan få influensa, men vissa personer har större risk att bli allvarligt sjuka eller att få en följdsjukdom av influensan. De rekommenderas därför att vaccinera sig varje år.

Du rekommenderas vaccination om du:

 • Är 65 år eller äldre
 • Är gravid efter graviditetsvecka 16, eller tidigare om du också rekommenderas vaccination av annan anledning
 • Är vuxen eller barn över sex månader och något av det här stämmer:
  • Du har en hjärtsjukdom
  • Du har en lungsjukdom
  • Du har diabetes, typ 1 eller typ 2
  • Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
  • Du har leversvikt eller njursvikt
  • Du är kraftigt överviktig
  • Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • Du har flerfunktionshinder
  • Du har andningsproblem, som svårt att hosta eller att få upp slem

Det är bra om familjemedlemmar till dessa vaccinerar sig och de kommer också att prioriteras från den 9 november. Från och med den 6 december kan övriga vaccinera sig. Vaccinationen är kostnadsfri för dig som riskerar bli allvarligt sjuk om du får influensa. Övriga betalar 250 kronor, det gäller också dig som vaccineras för att skydda någon du bor med.

Många mottagliga för influensavirus – viktigt med vaccination

– Eftersom förra årets influensasäsong uteblev är många extra mottagliga för smitta i år. Risken att smittas ökas också av att de flesta restriktioner som gällde förra året är borta. Människor träffas mer och resandet har ökat. Vaccination är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom som vi kan erbjuda och därför är det viktigt att de som rekommenderas att vaccinera sig gör det, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Alla som rekommenderas vaccination mot influensa, utom gravida, bör också vaccinera sig mot pneumokocker. Från och med den här säsongen är pneumokockvaccination i Västerbottens län kostnadsfri för dig som riskerar att bli allvarligt sjuk.

Så går vaccinationen till

Precis som förra året behöver vaccinationerna ske utan trängsel och risk för smittspridning. Länets hälsocentraler och sjukstugor har därför skapat lösningar som fungerar i respektive verksamhet. Det gör också att vaccinationsförfarandet kan se olika ut på olika ställen. Många erbjuder möjlighet att boka tid för vaccination genom att logga in på 1177.se, andra har drop in-tider. På 1177.se/hitta-vard finns information om hur vaccinationen går till på din hälsocentral. Det går även att vaccinera sig mot influensa på central drop in-vaccination Umeå. Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka tid eller få information om vaccinationstider på hälsocentralerna.

Du kan också vaccinera dig i samband med annat besök hos vården eller innan du skrivs ut från vaccinationen .

Du som hör till en grupp som rekommenderas en tredje dos vaccin mot covid-19 kan ta den samtidigt som influensavaccinationen. Det ska ha gått minst sex månader sedan den andra dosen vaccin mot covid-19.

När du ska vaccinera dig

 • Ta med din legitimation och uppgifter om tidigare vaccinationer.
 • Ta på dig kläder som underlättar för att få din spruta i överarmen. Till exempel en kortärmad tröja.
 • Använd godkänt munskydd.
 • Kom i tid men inte allt för långt i förväg, tidigast 10 minuter innan.
 • Kom inte till mottagningen om du har symtom på covid-19. Då bokar du i stället om din tid.

Undvik smittspridning

Om du får influensa är det vanligt att du plötsligt får hög feber, huvudvärk, muskelvärk, ont i halsen och hosta. Symtomen liknar de vid covid-19 och virusen sprids på ungefär samma sätt. Därför är det viktigt att du följer rekommendationen om att stanna hemma vid symtom. Om du inte är vaccinerad mot covid-19 behöver du även testa dig.

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att du tvättar händerna ofta och noggrant. undviker att röra vid dina ögon, din näsa och din mun samt undviker nära fysisk kontakt med personer som du vet är sjuka.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>