Många svenskar lider i onödan under pollensäsongen
Hem Nyheter Många svenskar lider i onödan under pollensäsongen

Många svenskar lider i onödan under pollensäsongen

Publicerat av: Redaktionen

Årets pollensäsong förväntas bli den värsta på många år.

Många svenskar lider i onödan under pollensäsongen 3En undersökning i Novus Sverigepanel som Apoteket låtit göra visar att fyra av tio pollenallergiker ofta eller alltid har symtom även efter att de behandlat sig. Var fjärde person anser också att deras pollenallergi påverkar deras livskvalitet i vardagen ganska eller mycket negativt.

Undersökningen tyder på att flera allergiker skulle kunna klara pollensäsongen betydligt bättre med hjälp av rätt rådgivning och rätt produkter. Apotekets expert Magdalena Lagerstedt förklarar:

– Vår erfarenhet är att många missar att börja behandlingen i tid eller att de underbehandlar sina symtom. Vi vill hjälpa fler att slippa sina besvär. Idag finns många bra receptfria läkemedel men det kan vara svårt att hitta rätt produkter på egen hand.

Vanliga symptomen vid pollenallergi är kliande ögon, nysningar, rinnande eller täppt näsa. Många blir också trötta av sin allergi.

Enligt Magdalena Lagerstedt finns en del tips som kan hjälpa pollenallergiker inför den stundande rekordsäsongen:

 • Börja behandla i tid – Det är bättre att behandla innan kroppen reagerat för fullt på pollen. Det är svårare att få bra effekt och därmed bli symtomfri om näsan hunnit svullna igen.
 • Följ pollenrapporten – Vädret spelar stor roll för pollenhalterna. Värme, sol och blåst ökar halterna i luften och risken att drabbas.
 • Behandla efter besvärsgrad och symtom – Du som har lätta besvär bör välj antihistamin som finns både tabletter, droppar och nässpray. Även ögondroppar med natriumkromoglikat som hjälper rinnande och kliande ögon kan vara bra. Du som har måttliga eller svåra besvär från näsan bör välja en antiinflammatorisk nässpray och om inte det hjälper komplettera med antihistamin.

– Att skölja bort pollen från näsan med koksaltlösning och att smörja en torr och irriterad näsa med näsolja är också bra tips. Andra saker som kan hjälpa är att undvika att träna utomhus när halterna är som högst. Skölja håret när du kommer in då pollen kan fastna i håret och undvik att torka tvätt utomhus eftersom pollen fastnar i tvätten, tipsar Magdalena Lagerstedt.

Undersökningen som Apoteket låtit Novus göra visar bland annat att:

 • Två av tre behandlar ofta eller alltid sin pollenallergi
 • Tre av fyra behandlar pollenallergibesvär med receptfria läkemedel
 • Fyra av tio har ofta/alltid symptom även efter att de behandlat sina pollenbesvär
 • Tre av tio söker råd hos apotekspersonal för sina pollenallergibesvär
 • Var fjärde anser att deras pollenallergi påverkar deras livskvalitet ganska eller mycket negativt

Topplistan över de vanligaste pollenallergierna är:

 1. Björk
 2. Gräs
 3. Gråbo
 4. Hassel
 5. Al

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>