Sängbranschen måste ta ansvar när intresset för hållbar sömn ökar
Hem LIVSSTIL Människors behov av hållbar sömn ökar därför måste sängbranschen ta ansvar

Människors behov av hållbar sömn ökar därför måste sängbranschen ta ansvar

Publicerat av: Redaktionen

Intresset för det egna välbefinnandet växer.

För att fördjupa sig söker de flesta svenskar efter information online.

Därmed ökar också vikten av transparens inom de branscher som riktar sig till människors behov av hälsa och välmående.

– Folk har rätt till korrekt information, säger Vladimir Salitros, vd för sängtillverkaren Pauly Beds.

67 procent av svenskarna söker efter information om hälsa online, enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat. Det är en bra bit över EU-genomsnittet på 56 procent, en nivå som Sverige låg på redan 2013. Enligt den österrikiska sängtillverkaren Pauly Beds är ökningen ett tecken på svenskarnas höga intresse för sitt eget välbefinnande.
– Våra kunder är väldigt välinformerade. Frågor om hur val av madrass kan påverka sömnkvaliteten har blivit viktigare för dem, liksom innehållet i våra produkter. Eftersom vi bara använder naturliga material utan latex är det många som ställer frågor om silke, tagel, ull och lin, material som använts i generationer för att ge människor en god och hälsosam sömn, säger Vladimir Salitros, vd för Pauly Beds.

Hälsa spås bli megatrend

Trenden tog fart under pandemins första år, då inte bara den omedelbara hälsan utan även det egna hemmet kom att spela en allt viktigare roll. Att kunna ta välinformerade beslut kring det som rör det egna välbefinnandet ses nu som en avgörande del i EU:s analys av framtida megatrender, som bland annat förutspår att hälsofrågor kommer bli ännu viktigare i takt med att Europas befolkning åldras. Och i de sammanhangen får livsstilsfrågor en framträdande roll.
– Det är i det segmentet som sängindustrin befinner sig i. När människor söker sig till oss med frågor som rör en av deras viktigaste hälsoaspekter, nämligen sömnen, då är det vårt ansvar att ge korrekt vägledning och information. Oavsett om det är online eller i butiken. Vi tycker att branschen måste bli mer transparent med hur madrasser, sängar och sänggavlar tillverkas och vad de innehåller. Tyvärr bidrar sängindustrin idag till en enorm nedskräpning och en slit och släng-mentalitet som vi på Pauly Beds inte kan stå bakom, säger Vladimir Salitros.

Önskar större inflytande
Sängbranschen måste ta ansvar när intresset för hållbar sömn ökar

Vladimir Salitros

Hälsotrenden sammanfaller med det ökade kravet på hållbarhet och önskan hos konsumenterna om kunna att avlasta miljön och klimatet genom personliga val. Med en orolig och skrämmande omvärld blir dessutom de beslut som man själv kan påverka desto viktigare, tror Vladimir Salitros.
– Människor återtar kontrollen över de delar av livet som finns närmast dem. Det egna hemmet, hälsan, livsstilen, kosten. Eller sömnen. Sådant som de själva kan styra och ha inflytande över. Vi vill vara en del av de val som människor gör för att leva ett bättre liv, säger Vladimir Salitros.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>