Markant nedgång i antikroppsnivåer 7 månader efter Pfizer
Hem COVID-19 Markant nedgång i antikroppsnivåer 7 månader efter Pfizer

Markant nedgång i antikroppsnivåer 7 månader efter Pfizer

Publicerat av: Redaktionen

Sju månader efter två doser Pfizers vaccin återstår bara 15 procent av ursprungsnivåerna av antikroppar.

Däremot har personer som haft covid-19 före vaccination betydligt högre antikroppsnivåer och långsammare nedgång.

Det visar nya resultat från COMMUNITY-studien som undersöker immunitet efter covid-19 och vaccination.

Sedan våren 2020 pågår COMMUNITY-studien vid Danderyds sjukhus. Huvudsyfte är att studera immunitet efter covid-19 och vaccination. Våren 2020 samlades prover in från 2 149 medarbetare, där cirka 19 procent visades ha antikroppar efter infektion med SARS-CoV-2. Studiedeltagarna och deras immunsvar har sedan följts upp var fjärde månad. Drygt 90 procent av deltagarna är nu vaccinerade.

De första som vaccinerades för sju månader sedan fick Pfizer/BIoNTechs vaccin Comirnaty. Nu visar COMMUNITY studien att dessa individer fortfarande har mätbara nivåer av antikroppar, men att antikroppsnivåerna halverades tre månader efter vaccination. Sju månader efter vaccination har antikroppsnivåerna sjunkit till cirka 15 procent av den först uppmätta nivån. De som vaccinerades med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria fick sin andra dos något senare och hittills har man kunnat följa denna grupp under tre månader. Även i den gruppen ser man en tydlig nedgång i antikroppsnivåer och cirka fem gånger lägre nivåer än efter Pfizer/BioNTechs vaccin vid samma tidpunkt.

− Att antikroppsnivåer sjunker över tid är förväntat och trots sjunkande antikroppsnivåer ser vaccinens skyddseffekt mot svår sjukdom ut att hålla i sig i många undersökningar. Det är i nuläget svårt att säga vilken nivå av antikroppar som krävs för skydd mot infektion respektive mot svår sjukdom, men vi vet att antikroppsnivåer korrelerar till skyddseffekt. Våra resultat visar att antikroppsnivåerna sjunker relativt snabbt, vilket är en viktig pusselbit som kan läggas till det faktum att flera länder rapporterar stigande infektionstal bland vaccinerade, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för COMMUNITY-studien vid Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet. Charlotte tillägger:

− De låga antikroppsnivåerna kan innebära att vi framöver ser en ökad spridning även i vaccinerade grupper och det kan ha konsekvenser för våra äldre och sköra. Frågan om optimalt skydd för våra riskgrupper blir ju extra aktuell nu när vi öppnar upp samhället igen. Vi går dessutom in i en kallare period som troligen också bidrar till en ökad smitta, vilket innebär att en påfyllnadsdos till äldre och sköra kan behövas redan nu.

− Ett resultat vi ser är att antikroppsnivåerna hos de personer som först haft covid-19 och därefter vaccinerats ligger betydligt högre, och sjunker långsammare, än för vaccinerade som inte haft covid-19. Det starka immunsvaret efter infektion och vaccin ses redan efter en dos vaccin. Individer som har haft covid-19 behöver därför inte en påfyllnadsdos, i alla fall inte inom kort, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand i projektet vid Karolinska Institutet.

Markant nedgång i antikroppsnivåer 7 månader efter Pfizer− Vi ser att höga nivåer av antikroppar inducerade av vaccin neutraliserar också den nya Deltavarianten, vilket talar för att ytterligare en dos av PfizerBioNTechs vaccin skulle stärka svaret mot Delta. Det är viktigt att vi nu försöker hålla nere smittspridningen, och därmed även minska risken för uppkomsten av nya virusvarianter som kanske har större förmåga att undvika immunsystemet. säger Mikael Åberg på SciLifeLab Affinity Protemics i Uppsala, som är ansvarig för delar av analyserna i COMMUNITY studien.

COMMUNITY-studien fortsätter

Nu fortsätter COMMUNITY-studien med analyser av T-cellsminnet efter vaccination och fortsatt provtagning var fjärde månad. Förutom longitudinella undersökningar av immunsvaret planeras studier för att undersöka förekomsten av asymptomatiska infektioner efter vaccination, och huruvida dessa infektioner är smittsamma.

− Den här typen av longitudinell provtagning av många individer är mycket viktig för att följa hur immunsvaret förändras över tid efter vaccination, säger Ulrika Marking, infektionsläkare och doktorand i projektet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>