Hem NYHETER MedicPens evaluering av TIM-projektet i Danmark visar på stor patientnytta för den digitala läkemedelsdispensern Medimi®Smart

MedicPens evaluering av TIM-projektet i Danmark visar på stor patientnytta för den digitala läkemedelsdispensern Medimi®Smart

Publicerat av: Redaktionen

MedicPens evaluering av TIM-projektet har färdigställts och presenterades för TIM-kommunerna den 19 september.

MedicPens evaluering av TIM-projektet i Danmark visar på stor patientnytta för den digitala läkemedelsdispensern Medimi®Smart 2

Fredrik Westman, VD MedicPen AB.

Evalueringen visar att patienterna är mycket nöjda med användandet av Medimi®Smart.

Syftena med evalueringen var att dokumentera en grupp patienters upplevelse av att använda Medimi®Smart i vardagen, få uppslag till potentiella förbättringsmöjligheter samt evaluera om Medimi®Smarts design är ett hinder för fortsatt utplacering hos patienter. Datainsamlingen skedde genom personliga intervjuer under veckorna 30-32. 20 patienter i åldersspannet 59-95 år ingick i undersökningen, 10 kvinnor och 10 män. Under evalueringsperioden skedde 1 090 doseringar till intervjupersonerna varav 99,82% av dessa doseringar var korrekta. Evalueringsrapporten har tagits fram i samarbete med det danska företaget CCP1.

Ytterligare en evalueringsrapport ska tas fram av det danska Alexandrainstitutet vars rapport förväntas offentliggöras i samband med ett slutseminarium i november 2019.

Sammanfattning av resultat i evalueringsrapporten:

–        95% av patienterna anser att Medimi®Smart är enkel att använda.

–        100% av patienterna anser att Medimi®Smart påminner dem om att de ska ta sin medicin.

–        95% av patienterna anser att Medimi®Smart hjälper dem att ta sin medicin i tid.

–        90% av patienterna anser sig nöjda med att Medimi®Smart ger möjligheten att själv välja när man ska ta sin medicin.

–        90% av patienterna känner sig trygga med att använda Medimi®Smart.

–        95% av patienterna anser att det inte behövs omsorgspersonal när man ska ta sin medicin.

Kommentarer från evalueringsrapporten

– Patienterna är nöjda med Medimi®Smarts funktion. Dispensern är lätt att hantera och patienterna upplever att den hjälper till att ta rätt medicin i rätt tid. Vidare kan man dra slutsatsen att patienterna upplever att Medimi®Smart är lika säker som när omsorgspersonal hjälper till vid mediciningivningen.

– Patienterna är mycket nöjda med Medimi®Smarts design, men några anser att höjden bör justeras nedåt. Vidare ansågs funktionaliteten i form av ljud och skärm vara god. Dock ska det framhållas att patienterna prioriterar korrekt medicinering framför design.

”Vi är mycket nöjda med de positiva resultaten i evalueringsrapporten. Testerna visar att Medimi®Smart är enkel att använda och hjälper patienterna att ta rätt dos av sin medicin vid rätt tidpunkt. Att så pass många som 95 procent anser att det inte krävs omsorgspersonal när man ska ta sin medicin visar att patienterna känner sig trygga vid användandet av Medimi®Smart”, säger Fredrik Westman, VD MedicPen AB.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>