Mer individanpassad behandling av bröstcancer målet för ny studie på Akademiska
Hem NYHETERCANCERVÅRD Mer individanpassad behandling av bröstcancer målet för ny studie på Akademiska

Mer individanpassad behandling av bröstcancer målet för ny studie på Akademiska

Publicerat av: Redaktionen

I september inleds en stor nordisk studie vars främsta mål är att med hjälp av pet-kamera se vilken typ av bröstcancer patienten har och därmed kunna anpassa behandlingen mer individuellt.

Mer individanpassad behandling av bröstcancer målet för ny studie på Akademiska 1

Henrik Lindman, överläkare i onkologi och expert på bröstcancer

Forskarna använder en metod som utvecklats vid Uppsala universitet och pet-centrum på Akademiska sjukhuset som gör det möjligt att upptäcka om kvinnan har så kallade HER2-positiva metastaser.

– Sedan 2015 har vi gjort två mindre studier på Akademiska sjukhuset med drygt 20 patienter som visat mycket lovande resultat. Om vi kan visa att metoden fungerar storskaligt kan den snabbt bli en ny standard i världen. Det skulle innebära att många bröstcancerpatienter kan slippa besvärliga biopsier, säger Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhusets cancerklinik, som driver studien tillsammans med Jens Sörensen på pet-centrum.

Hos patienter med så kallad HER2-postiv bröstcancer finns en stor mängd av proteinet HER2 på ytan av cancercellerna. Koncentrationen av proteinet avgör hur aggressiv sjukdomen är.

– Sedan några år finns läkemedel som är effektiva mot just HER2-positiv bröstcancer. Men för att välja behandling är det oerhört viktigt att veta om kvinnan har så kallade HER2-positiva metastaser och hur mycket HER2-protein som finns på cellytan. En fördel med vår nya metod är att man slipper ta vävnadsprover för att få svar, undersökningar som kan upplevas obehagliga och vi kan dessutom kartlägga alla tumörer i kroppen vid ett och samma tillfälle, säger Henrik Lindman.

Den nya pet-metoden innebär att man använder ett litet protein/spårämne, en så kallad affibody, som kopplas till radioaktivt Gallium på pet-centrum vid Akademiska sjukhuset. Proteinet fungerar som målsökare och fäster vid HER2-proteinet. Proteinet sprutas in i ett blodkärl och transporteras vidare till resten av kroppen. När det fastnar i vävnader med mycket av HER2-protein kan pet-kameran läsa av radioaktiva signaler.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>