Fistel i underlivet orsakas av komplicerade förlossningar och drabbar främst unga kvinnor på landsbygden i utvecklingsländer där mödravård saknas.
Fisteln läker inte utan behandling och följderna inkluderar stort lidande, både fysiskt och psykiskt. Därför är operation av fistlar ett fokusområde för välgörenhetsorganisationen Mercy Ships som inför Mors Dag vill uppmuntra till omtanke om mödrar i världens fattigaste länder.
Enligt WHO lever mellan två och tre miljoner kvinnor med fistel i underlivet och 50 000 – 100 000 drabbas varje år. Men mörkertalet är stort. Fisteln uppstår vid komplicerade och långdragna förlossningar, ofta orsakade av att kvinnans bäcken är för trångt. Vävnad i slidan skadas och det uppstår en öppning mellan slidan och urinblåsan och/eller ändtarmen vilket orsakar urin- och avföringsinkontinens. Läckaget skapar också inflammationer och sår i slidan och på benen. De drabbade kvinnorna blir ofta lämnade av sina män och dessutom utstötta av familj och samhälle.
I världens fattigaste länder finns inte tillgång till förlossningsvård eller kejsarsnitt. Förlossningarna sker ofta i hemmen utan hjälp av vårdpersonal och förlossningsskador är vanliga. På sjukhusfartyget Africa Mercy, som drivs av välgörenhetsorganisationen Mercy Ships, har flera tusen kvinnor med fistel i underlivet hjälpts genom operation och efterföljande fysioterapeutisk behandling. Kvinnorna får också psykologiskt stöd för att läka mentalt och kunna återgå till normala liv.
”Operation av fistel i underlivet är ett av våra prioriterade medicinska områden. Behandlingen gör en enorm skillnad för kvinnorna och de får en ny framtid. Inför Mors Dag vill vi uppmuntra till att kombinera uppvaktningen av sin egen mamma med att ge en gåva till Mercy Ships och därigenom hjälpa andra mödrar”, säger Tomas Fransson, Sverigechef för Mercy Ships.
Kvinnorna tillbringar flera veckor efter operationen ombord på sjukhusfartyget med rehabilitering på en särskild klinik på land. Behandlingen avslutas med en glädjefylld ceremoni som både bekräftar slutet på deras sjukdomspräglade liv och uppmuntrar och stärker dem inför att de ska återvända hem.
”Jag fick verkligen förståelse för både problemen och den stora betydelsen operationen har för de drabbade kvinnorna. Det var fantastiskt att få se dem läka och få tillbaka livsglädjen”, berättar Birgitta Plyhm, pr-ansvarig för Mercy Ships i Sverige, som besökte sjukhusfartyget Africa Mercy när det för några år sedan var stationerat i Madagaskar – ett land med många fall av obstretisk fistel.
Förutom att ge sjukvård bistår Mercy Ships också fattiga länder med att bygga upp egen sjukvårdskapacitet. Under Africa Mercysvistelse i Madagaskar startades ett hälsocentrum för fistelpatienter och lokala läkare fick specialutbildning i fistelkirurgi.