Microsoft bjuder in till Sveriges första event kring AI och Mixed Reality
Hem EVENEMANG Microsoft bjuder in till Sveriges första event kring AI och Mixed Reality

Microsoft bjuder in till Sveriges första event kring AI och Mixed Reality

Publicerat av: Redaktionen

I samband med Vitalis bjuder Microsoft in till ett event med företagets holografiska dator, Microsoft HoloLens.

Microsoft bjuder in till Sveriges första event kring AI och Mixed Reality 1

Microsoft vill få ansvariga och kliniskt verksamma att förstå hur AI och MR, Mixed Reality, kan bidra till att digitalisera vården

– Vi ser det som ett perfekt tillfälle. Ska Sverige bli världsbäst på eHälsa är det dags att börja använda AI och MR, säger Mathias Ekman på Microsoft.

I samarbete med Vitalis lägger Microsoft sitt pre-event i Svenska Mässans lokaler23 april, dagen innan öppningen av Vitalis 2018. 500 är inbjudna.
– Timingen och platsen kunde inte bli bättre! Här skapar vi en samlingsplats där vi gemensamt kan titta på den här nya tekniken, säger Mathias Ekman, Director Industry Solutions Healthcare på Microsoft.
– Vi vänder oss både till personer från vårdsektorn som tänkt gå på Vitalis och till tekniker och innovatörer som vill få en inblick i vad som händer här och nu.

Mathias Ekman menar att det är dags att se bortom videobesök om svensk hälso- och sjukvård verkligen ska kunna nå målet bli bäst i världen på eHälsa 2025, den vision regeringen och SKL satt upp.

– Videobesöken firas just nu runt om i landet. Men de bygger på femton år gammal teknik, framhåller Mathias.
Istället vill han få ansvariga och kliniskt verksamma att förstå den nya trenden: hur AI och MR, Mixed Reality, kan bidra till att digitalisera vården.

Till skillnad från VR, Virtual Reality – där du befinner dig i en fiktiv värld när du tar på dig glasögonen – innebär MR att du ser allt omkring dig, samtidigt som det dyker upp digitala siffror eller andra anvisningar. Data som t ex kan visa patientens puls eller blodtryck under en operation.

Som exempel tar han en operation som nyligen genomfördes i Frankrike. Kirurgen bar Microsoft HoloLens.
– Via dessa kunde experter i ett annat land se vad kirurgen gjorde, samtidigt kunde de rita instruktioner på en skärm, som dök upp i luften hos kirurgen.

Parallellt med den visuella kontakten hade läkarna ljudkontakt med varandra.
Fördelarna är uppenbara: tekniken gör det möjligt för kollegor eller experter som befinner sig på en helt annan plats, kanske på andra sidan jordklotet, att medverka i en operation eller annan behandlingssituation.

– Det har redan gjorts jättemycket av de här lösningarna i länder som USA, England, Japan och Frankrike – nu är det Sveriges tur, säger Mathias Ekman.

I Sverige har det mest snackats om MR och AI, artificiell intelligens.

– Men få har börjat göra något, trots de stora vinsterna, konstaterar Mathias.
– Med AI kan man, genom att utnyttja information i journalsystemen, t ex förutspå vilka typer av patienter som kommer till akuten eller förutspå hur länge en viss patient kommer att vara kvar i vården.

Utifrån den informationen kan man sedan anpassa personal och resurser.– Vi ser att MR och AI tillsammans har en väldigt stor effekt. Nu gäller det att accelerera användningen.

På pre-eventet 23 april medverkar bland andra Simon Kos, Global Chief Medical Officer på Microsoft, som delar med sig av Microsofts vision för AI+MR och ger en bild om vad som händer runt om i världen. Han deltar också i en diskussion tillsammans med representanter för Microsofts partners Prototyp,Sigma och Tieto om hur AI och MR kommer att förändra den svenska vården på kort och lång sikt.

Anmälan sker här

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>