Nytt kompetensstöd ska öka tryggheten och minska stressen inom vården
Hem ÄLDREOMSORG Nytt kompetensstöd ska öka tryggheten hos patienten och minska stressen inom vården

Nytt kompetensstöd ska öka tryggheten hos patienten och minska stressen inom vården

Publicerat av: Redaktionen

Med Kompetensguiden får chefer och medarbetare inom vård och omsorg tillgång till ett sökbart regelverk och e-learning som ska förenkla kompetensutveckling och underlätta upplärning.

All information är juridiskt säkrad av experter och förenklad för att vara applicerbart på direkta vardagliga situationer.

Nytt kompetensstöd ska öka tryggheten och minska stressen inom vårdenFör ytterligare förståelse finns korta e-learningkurser på max 15 minuter som går igenom vanliga yrkessituationer och hur de ska hanteras korrekt. Exempelvis vad som gäller vid tystnadsplikt, journalföring och läkemedelshantering.

Kompetensguiden bygger på en norsk förlaga, Veilederen, som används av 89 % av de norska kommunerna och är utvecklad av Visma SmartSkill. Bakom Kompetensguiden i Sverige står Visma Draftit.

– Det känns spännande att ta in något helt nytt på den svenska marknaden. Vi hoppas att Kompetensguiden ska kunna underlätta yrkeslivet för både chefer och medarbetare inom vård och omsorg på samma sätt som Veilederen gjort i Norge, säger Philip Nilsson, Affärsutvecklingschef på Visma Draftit.

Ökad patient- och brukarsäkerhet med utbildade medarbetare

Med Kompetensguiden får verksamheter ett enkelt verktyg för att utbilda nyanställda, vikarier och fräscha upp kunskaper hos de mer erfarna medarbetarna. Det essentiella är att kunna garantera säker vård för patienter och brukare – oavsett vem som tar hand om och bemöter dem. Kommuner och privata verksamheter som kämpar med hög personalomsättning och extrainsatt stödpersonal vid behov, kan nu säkerställa att personalen har den juridiska kompetens de behöver.

– Små detaljer inom vård och omsorg kan vara helt avgörande för den upplevda tryggheten hos patienter, brukare men även anhöriga. Är journalen korrekt skriven, har tystnadsplikten hållits? Det är sådana frågor som Kompetensguiden enkelt kommer att reda ut, säger Philip Nilsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>