photo 1585816805044 f8179ae1e5e0
Hem Nyheter Minst 158 000 svenskar har utsatts för försök till vaccinbedrägeri

Minst 158 000 svenskar har utsatts för försök till vaccinbedrägeri

Publicerat av: Redaktionen

I samband med vaccinationerna mot covid-19 har brottslingar utnyttjat viljan hos många att vaccinera sig.

Enligt en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av mySafety Försäkringar har mer än 158 000 svenskar blivit kontaktade av bedragare som utgett sig för att vara från bland annat Folkhälsomyndigheten.

Värst drabbade är män samt boende i Östra Mellansverige.

Bland befolkningen i åldern 16 till 79 år har 158 000 personer blivit utsatta för vaccinbedrägeriförsök sedan pandemins start. Det visar en färsk Sifo-undersökning från mySafety som även bekräftar att bedragarna siktat in sig på män, boende i östra Mellansverige samt personer i åldersgruppen 16 till 34 år.

– Att 16 till 34-åringar har varit mer utsatta kan te sig förvånande. Sannolikt beror det på att de är mer uppkopplade än andra åldersgrupper och att många av bedrägerierna sker just online. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns ett stort mörkertal då personer över 79 år inte är med i undersökningen. Vi vet sedan tidigare att många bedragare aktivt har riktat in sig på äldre personer, säger PA Prabert, på mySafety.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>