Rekommendationer om social distans och hemarbete har fått många av våra vanor att förändras sedan coronavirusets utbrott.
För att få ett bättre svar på hur våra rörelsemönster och motionsvanor påverkats har forskare vid Göteborgs universitet utvecklat en mobilapp som mäter och visualiserar våra rörelser före och efter starten på pandemin.
Funktionen i den nyutvecklade appen är enkel. Användaren anger datum för när förändringen i rörelsemönstret startade och tillåter överföring av data från en hälsoapp som redan används på telefonen.
– Även om det finns en uppsjö av hälsoappar och aktivitetsappar, det vill säga appar som mäter och analyserar rörelsedata, så finns det vad vi vet ingen app som på ett lika visuellt sätt ger ett exakt svar på hur ens rörelser påverkats sedan pandemiutbrottet i våras, säger Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign.
I början av pandemin fick hon höra av kollegor och bekanta att de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdat gjort att många upplevde att de blivit mer stillasittande.
Det väckte hennes nyfikenhet och hon beslöt sig för att tillsammans med sina kollegor undersöka om det verkligen stämde genom att utveckla en mobil applikation.
– Det kan vara så att jag innan coronautbrottet rörde mig mest på morgonen och eftermiddagen när jag tog mig till och från jobbet. Men om jag arbetar hemma nu så rör jag mig mest på lunchen under en promenad eller på kvällen under en joggingtur. Hemarbete och social distansering måste inte betyda att vi rört oss mindre även om mycket tyder på det. Vi vill helt enkelt undersöka det mer på djupet och se hur det faktiskt är.
Namnet på appen, Work from home, antyder att den riktar sig till människor som arbetar hemifrån. Men appen är inte bara utvecklad för kontorsarbetare som med hjälp av en laptop och digitala mötesverktyg har möjlighet till hemarbete. Forskarna är minst lika intresserade av rörelsemönster och vardagsmotion hos andra grupper i samhället.
– Människor som arbetar inom vården, exempelvis sjuksköterskor, kanske har fått röra sig mer på sina arbetsplatser nu jämfört med innan pandemin slog till på grund av fler och längre arbetspass. Andra kanske har blivit av med sina arbeten på grund av viruset och därmed rört sig mindre än förut. Livet har för de flesta förändrats på något sätt efter coronaviruset och det är vi intresserade av, säger Alexandra Weilenmann.
Det finns flera andra appar som utvecklats i relation till covid-19, men de mäter rörelser och resor på en aggregerad befolkningsnivå. Tanken med Work from home är att mäta individens rörelsemönster.
Appen ger också användaren en möjlighet att jämföra sig med andra och se hur mycket ens rörelsemönster har påverkats jämfört med andra människor som använder appen. Individens självskattning kring sina rörelser var också en viktig utgångspunkt i utvecklingsarbetet, enligt forskningsingenjör Sebastian Andersson.
– När appen startas får användaren en fråga om huruvida man tror att man rört sig mer eller mindre sedan coronautbrottet. Ur ett forskningsperspektiv är det intressant hur man skattar sitt beteende och en indikation på skillnaden mellan upplevd och faktiskt rörelse. På så sätt kan appen också ge vissa svar på frågan om tillförlitlighet i rapporterade data och utgöra ett viktigt bidrag till den typen av forskningsmetodik, säger han.