Mobilspel hjälper till att bygga sunda vanor
Hem TEKNIK Mobilspel hjälper till att bygga sunda vanor

Mobilspel hjälper till att bygga sunda vanor

Publicerat av: Redaktionen

Den interaktiva mobillösningen ser ut som ett spel men under ytan finns kodning för beteendeförändringar som leder till bättre hälsa. Företaget SidekickHealth är ett nytt initiativ för att förebygga livsstilssjukdomar. En ny studie visar att 9 av 10 användare minskade intaget av sötsaker.

Mobilspelet uppmuntrar beteendeförändringar såsom att öka motionen, hålla vikten och äta hälsosamt. Målet är att kunna minska livsstilssjukdomar. I spelet får man poäng för exempelvis fysisk aktivitet, stressreducering och förbättrade kostvanor. Därtill finns ett samarbete med Unicef som innebär att ju mer man förbättrar sin hälsa i spelet, desto mer rent vatten skänks till behövande barn i Afrika. Mer än 220 000 liter vatten har redan nått fram!

Genom beteendeforskning vet vi att många triggas av uppgifter som ger poäng och belöningar i form av uppmuntran och möjlighet att stödja välgörande ändamål, säger Saemundur Oddsson, en av grundarna av SidekickHealth.

SidekickHealth är utvecklat i samarbete med Harvard University och MIT Media Lab i USA. Företaget är ett inkubatorföretag inom Sahlgrenska Science Park och har idag kontrakt med Massachusetts General Hospital som rankats som bästa sjukhus i USA.

En studie som genomförts på Harvard visar på en klar viktminskning jämfört med en kontrollgrupp. 9 av 10 användare minskade intaget av sötsaker, säger Saemundur Oddsson.

Här i Sverige erbjuds programmet som hälso-teambuilding för företag. SidekickHealth finns också med i Universeums nya utställning Hälsa och personalen provar spelet. ”Bra att man får många kickar för vardagsmotion!” ”Nu blir jag medveten om hur lite frukt och grönt jag äter” och ”Jag gillar bredden, att även avslappning är en del av utmaningen” är några kommenterarer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>