Moderniserar cancerregistret på nätet
Hem NYHETERCANCERVÅRD Moderniserar cancerregistret på nätet

Moderniserar cancerregistret på nätet

Publicerat av: Redaktionen
iclybmwo56po7bj6cnqe

NY WEBBSIDA. – Vi är glada för att vi snart får en flexibel, modern lösning, som gör det lättare att förmedla all den kunskap vi har, säger kommunikationsrådgivare Elisabeth Jakobsen (till höger) på Kreftregisteret. Sopra Sterias Elin Fredriksen är till vänster. Foto: Hanne Kristine Fjellheim.

Cancerregistret, så kallat Kreftregisteret i Norge, har omoderna webbsidor som länge varit ett hinder i cancerregistrets arbete med att sprida kunskap och ny forskning om cancer. I maj kommer en ny webblösning som ska underlätta detta.

– Vår existerande webbsida är omodern och föråldrad. Vi är mycket glada över att vi snart kommer att ha en flexibel och modern lösning som gör det enklare att förmedla all den kunskap vi sitter på, säger kommunikationsrådgivare Elisabeth Jakobsen på Kreftregisteret, som är projektledare för upphandlingen.

Cancerregistret besitter enorma mängder kunskap såsom cancerforskning, vetenskapliga artiklar, statistik och mycket mer. Bland annat registreras alla nya cancerfall i Norge – mer än 30 000 varje år. Dessutom bidrog organisationens forskare i mer än 160 vetenskapliga artiklar under 2015. Men på grund av en omodern webbsida utan mobilanpassning så har det varit svårt att hitta bland de stora mängderna av data.

Många användare, olika behov

Kreftregisteret.no har över 200 000 användarsessioner per år. Enligt Jakobsen har det varit en stor utmaning att ta hänsyn till vitt skilda användargrupper med olika utgångspunkter och olika behov.

– Du har internationella forskare som arbetar på en extremt professionell nivå, du har nationell press och myndigheter, politiker, cancerpatienter och deras familjer – alla med olika behov. Dessutom ansvarar vi för de nationella programmen för mammografi och kontroll av livmoderhalscancer, och det innebär också att vi ska vara en viktig informationskälla för kvinnor mellan 25 och 69 år. Det är många behov för en webbsida, säger Jakobsen.

Det är konsultföretaget Sopra Steria som hjälper cancerregistret med den nya webblösningen. Affärsutvecklaren Elin Fredriksen på Sopra Steria, säger att den nya webbsidan blir väldigt modern:

– Vi levererar grafisk design, interaktionsdesign och förbättring av informationsstruktur och navigation. Lösningen blir universellt utformad och kan läsas på både stora och små skärmar. Webbsidorna tillrättaläggs också så at de kommer högt upp i sökresultatet på Google, säger hon.

Lansering i maj

Arbetet med den nya webblösningen startade i februari och Elisabeth Jakobsen på Kreftregisteret säger att projektet följer tidsplanen. Planen är att lansera den nya webblösningen under början av maj.

– Projektet går väldigt bra och det är mycket givande att arbeta med Sopra Steria. De har varit effektiva och professionella under hela processen, säger Jakobsen.

Om cancerregistret, så kallat Kreftregisteret i Norge

Det övergripande målet för cancerregistret är att etablera och sprida kunskap som bidrar till att reducera cancer. Cancerregistret samlar in data och förmedlar kunskap om cancer i Norge genom statistiska översikter, vetenskapliga artiklar och föreläsningar. Cancerregistret har ett nationellt mandat, men är organiserad under Helse Sør-Øst RHF som en oberoende institution under Oslo Universitetssjukhus HF, med egen styrelse.

Läs mer på www.kreftregisteret.no

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>