Morgonmöte i kombination med egendesignat IT-system undviker överbeläggning
Hem NYHETERIT-LÖSNING Morgonmöte i kombination med egendesignat IT-system undviker överbeläggning

Morgonmöte i kombination med egendesignat IT-system undviker överbeläggning

Publicerat av: Redaktionen

I och med mötesformen Daglig styrning har Ryhovs sjukhus i Region Jönköping hittat en modell för att undvika överbeläggningar. Tidigare slog varje avdelning vakt om sina vårdplatser, nu talar man om ”vår” patient istället för min.

Anette Abrahamsson, chefssjuksköterska, berättar om hur man på alla tre sjukhusen i regionen arbetar med modellen för att undvika överbeläggningar. Grunden är det dagliga morgonmötet när alla tjugo vårdenhetschefer samlas under Anettes ledning. På mötet går man igenom beläggningssiffrorna för varje avdelning och matar in dem i ett IT-system de själva låtit bygga.

Verktyget, som kallas Dashboard, ger en kontinuerlig rapportering av vårdplatsläget på ett enhetligt och transparent sätt utifrån fastställda, disponibla och belagda platser. Mötet tar bara 10 minuter och därefter tar vårdplatskoordinatorn vid och gör en prognos över kommande dygn. Mot bakgrund av den kan sedan åtgärder vidtas. Det kan till exempel handla om en utskrivningsklar patient på kirurgen som flyttas till en ledig plats på en vårdavdelning istället. På det här sättet kan man styra patientflödet och undvika stockningar.

Vi ligger bra till när det gäller att undvika överbeläggningar tack vare våra samlade åtgärder. Det är också viktigt att kommunerna tar över utskrivningsklara patienter så att de inte blir kvar på sjukhuset längre än nödvändigt. Vi har ett gott samarbete med länets kommuner och träffas en gång i månaden, konstaterar Anette Abrahamsson.

Källa: SKL

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>