Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa, temat var ”Individen i fokus” och IT-Hälsa var där
Hem EVENEMANG Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa, temat var ”Individen i fokus” och IT-Hälsa var där

Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa, temat var ”Individen i fokus” och IT-Hälsa var där

Publicerat av: Redaktionen

TILLSYN inte övervakning! Våga teknik! Jobba mer med design!

Det var några uppmaningar som förmedlades under MTVe 2017, Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa, som hölls på KMötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa, temat var ”Individen i fokus” och IT-Hälsa var där 2istamässan 24-25 januari. Temat var ”Individen i fokus” och IT-Hälsa var där.

Konferensen och mässan handlade om införandet av ny teknik inom kommunal vård och omsorg och arrangerades för tredje året i rad. Det var en gedigen blandning av besökare som t. ex. chefer och tjänstemän inom kommunal vård och omsorg, politiker, verksamhetsutvecklare, vård- och omsorgspersonal, IT-ansvariga, jurister och upphandlare. Det medverkade även inbjudna gäster som använder digitala välfärdslösningar som berättade om vad dessa lösningar innebar för dem och vilka förväntningar de har på kommunerna och omsorgen.

På mässan fanns företag som visade upp produkter, tjänster och lösningar som t.ex. mobila GPS-larm, fjärrstyrning av elektronik, appar för mobilen, teknikstöd och telemedicin för påminnelser och struktur i vardagen.

IT-Hälsa bevakade flera föreläsningar om implementering av teknik, framtidsspaning, tekniktrender och tankar om välfärdsteknologi. Deltagarna kunde närvara i 60 sessioner med 170 talare och över 100 utställare.

Dag Forsén, RISE, talade om framtidsspaning och morgondagens digitala lösningar inom vården.

– Målet är att Sverige ska var bäst i världen 2025 inom välfärdsteknologi. Sverige ligger redan långt framme i utvecklingen och vi var först i världen med e-recept.

Hälsans nya verktyg är en snabbt växande bransch så det är viktigt att vara med från början. Det positiva med Sverige är att landets pensionärer är kunniga eller har kunskaper inom IT så att de kan sköta mycket själva. Fler och fler kan ta större ansvar över sin egna hälsa.

IT-Hälsa var med i flera workshops där nya produkter visades upp och ett av de var om en ”medicinmaskin”. Företaget, Evondos, satsar på ett ”Självständigt liv hemma”, för att öka livskvalitén för sjuka och för äldre.

Enligt Evondos är det ett banbrytande koncept för hemvården där det erbjuds en automatisk dosdispensering vid långtidsmedicering. De visade upp en maskin som ger rätt läkemedel vid rätt tid i rätt dos. Vårdpersonal och anhöriga kan följa läkemedelsanvändningen och kommunicera med vårdtagare. Läkemedlen är dosförpackade enligt svensk standard och maskinen är lätt att sköta. Flera kommuner som närvarade under mässan visade ett stort intresse för denna ”medicinmaskin”, allt för att underlätta och även ge patienten mer integritet då medicineringen kan skötas på egen hand utan närvarande vårdpersonal.

-”Medicinmaskinerna” kommer att bli ett effektivt verktyg för modernt vårdarbete, ge kostnadsbesparingar, ge förbättringar för vårdpersonalen och ge bättre hälsa och ökad livskvalitet, enligt Evondos.

Andra tekniktrender som det diskuterades om under konferensen var: hur patienter kommer kunna signera digitalt, olika ”medicinmaskiner” och hur sjukgymnastprogram kan digitaliseras.

När kan vi då bli bäst i världen?

I ett seminarium – Tankar om välfärdsteknologi med Johanna Ulvarson, VINNOVA, Jenny Rehnman,Myndigheten för delaktighet, Patrik Sundström, SKL och Eva Sahlén, Västerås stad diskuterades denna fråga.

I panelsamtalet kom det fram att det går:

* När vi kan få support. När det tekniska finns men om vi behöver hjälp så ska det finnas bra support från leverantörerna av den tekniska tjänsten.

* När vi kan ge support. Vi måste kunna lära ut de nödvändiga kunskaperna som behövs så att alla förstår och kan hantera det tekniska.

* När tekniken fungerar. Även om produkten eller tjänsten är bra måste den fungera helt tekniskt vilket kommer bli lättare när 5G kommer.

* När designen utvecklas. Produkterna måste vara lätta att använda och se bra ut. Allt för att locka till sig användare som förstår att tekniken är till för att hjälpa och underlätta så att individens integritet ökas.

Då det finns teknik att mäta våra värden, blodtryck och annat är det nödvändigt att produkterna är snygga och enkla. Det känns lättare att bära t.ex. en snygg klocka som kan mäta allt istället för att vara uppkopplad till maskiner eller tråkiga mätare.

Tekniken kommer att göra saker bättre och lättare.Vård och omsorg har inte tid och råd till allt så mycket kan förenklas du patienten sköter mycket själv. Samtidigt ger det patienten mer värdighet, patienten kan göra sina individuella val och då få ökad integritet. Det som tidigare kallades för övervakning kommer nu istället att kallas tillsyn.

Detta var några av slutpunkterna under konferensens slutliga summering.

Konferensen arrangerades av SKL, Västerås Stad, VINNOVA och Myndigheten för delaktighet i samarbete med Vårdförbundet, Kommunal, IT & Telekomföretagen, Svensk Sjuksköterskeförening, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Swedish Medtech och Vision. För det praktiska ansvarade Easyfairs.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>