Mutationer som skyddar kroppen vid covid-19
Hem COVID-19 Mutationer som skyddar kroppen vid coronaviruset

Mutationer som skyddar kroppen vid coronaviruset

Publicerat av: Redaktionen

Ett av kroppens sätt att bekämpa covid-19 är att mutera coronaviruset och göra det mindre skadligt.

Denna inbyggda skyddsmekanism i celler har en tydlig koppling till minskad virusmängd i kroppen.

Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Mutationer som skyddar kroppen vid covid-19

Ringlander and Kann

Mutationer förknippas ofta med utveckling av varianter av virus som är mer smittsamma och sjukdomsframkallande än sina föregångare. Den aktuella studien visar dock att mutationer av virus ofta verkar i motsatt riktning.

Forskare inom virologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har kartlagt mutationsmönster i coronaviruset sars-cov-2. Resultaten, som publicerats i tidskriften PNAS, talar för att det kroppsegna enzymet ADAR1 gör sars-cov-2 sämre på att föröka sig.

ADAR1 finns innanför cellernas skyddande membran och kan byta ut byggstenar, nukleotider, i virusets RNA. Det har dock varit oklart på vilket sätt ADAR1 påverkar virus vid covid-19.

Mutationer som gynnar oss

– Vår studie visar att det finns ett omvänt samband mellan virusmängd i kroppen och i hur hög omfattning ADAR1 har muterat viruset. Vi fann också att ADAR1-orsakade mutationer är den vanligaste typen av mutation av sars-cov-2, säger Johan Ringlander, doktorand i virologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och studiens förstaförfattare.

Forskarna beaktade särskilt att virus från infekterade patienter ofta finns i flera varianter hos samma individ. Man undersökte mutationer i mindre vanliga virusvarianter och fann att en vanlig mutation, där nukleotiden A byts mot G, medförde att sars-cov-2 förökade sig betydligt sämre. Dessa mutationer orsakas av enzymet ADAR1.

Analyser av drygt 200 000 virusstammar från covidsjuka patienter visade att ADAR1-orsakade mutationer främst cirkulerade under sommaren 2020, då smittspridning och dödlighet var låg i Europa. Vid högre smittspridning och dödlighet var virusvarianter med ADAR1-orsakade mutationer ovanliga, sannolikt därför att de inte var framgångsrika i konkurrensen med mer smittsamma virusstammar.

Hjälper till att rensa bort

– Våra resultat belyser hur kroppens celler kan skapa muterade virusvarianter. Mutationer kan göra virus mer infektiöst men i de flesta fall är gör de mutationer vi har studerat att virus försvagas – det sprider sig inte utan rensas bort från infekterade celler. Fynden talar för att ADAR1 är en skyddsmekanism som kroppen använder för att begränsa virusinfektioner, säger Johan Ringlander.

Michael Kann, professor i klinisk virologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är artikelns huvudförfattare.

– När sars-cov-2 förökar sig i luftvägarna uppstår inflammation som bland annat medför att ADAR1 aktiveras, vilket i sin tur gör virus mindre benäget att infektera andra celler. Vi undersöker för närvarande om denna skyddsmekanism kan vara viktig även vid andra virusinfektioner.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>